DIMITROV: Potpisivanje sporazuma o imenu biće narednih dana
Foto: Reuters

U PRISUSTVU VISOKIH ZVANICA

DIMITROV: Potpisivanje sporazuma o imenu biće narednih dana

Severna Makedonija -

Ceremonija potpisivanja sporazuma između Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Severna Makedonija biće održana u narednih nekoliko dana, rekao je ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

"Vlada u Skoplju trebalo bi da usvoji nacrt sporazuma, a videćemo takođe šta će se dogoditi u Atini, s obzirom na političke turbulencije u zemlji", rekao je Dimitrov komentarišući mogućnost da sporazum bude potpisan ovog vikenda u grčkom delu regiona Prespa.

On je, takođe, naveo da će ceremoniji potpisivanja prisustvovati visoki međunarodni zvaničnici, kao što su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Federika Mogerini
Federika Mogerinifoto: EPA

"Svi mi želimo da Makedonija ide napred, da naš identitet bude zaštićen, afirmisan, promovisan. Verujem da će biti lakše izgladiti razlike ako se ujedinimo oko ovog principa. Možda je tokom godina Makedonija imala priliku za bolji dogovor. Mi, međutim, nismo imali hrabrosti da se rešimo ovog balasta koji nas je vukao dole. A sada postoji vlada koja razmišlja gde će Makedonija biti za deset ili 20 godina. Naš zadatak kao političara, a politika je umetnost mogućeg, jeste da vidimo problem, nađemo rešenje i ponudimo ga građanima", rekao je Dimitrov u vezi sa jučerašnjim kratkim sastankom sa predsednikom Đorđem Ivanovim koji je odbio sporazum o novom nazivu.

foto: Reuters / Stoyan Nenov

Nijedan makedonski zvaničnik kao ni institucija ne mogu da zamene glas javnosti o tom pitanju, pošto su građani ti koji odlučuju o svojoj budućnosti, dodao je Dimitrov.

"Vreme je za vođstvo. Moramo omogućiti građanima da izraze svoje mišljenje o prilici koju smo mi stvorili. To nije lako, a verujem da hrabrost znači imati sposobnost da se suočite i pozabavite sa problemom. Ako postoje drugi, alternativni putevi ka budućnosti, bilo bi lepo čuti i za njih", naveo je šef makedonske diplomatije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track