MAKEDONSKI PENZIONERI FORMIRALI SINDIKAT: Prvi cilj određivanje minimalne penzije!
Foto: Gianni Muratore / Alamy / Profimedia

rešili

MAKEDONSKI PENZIONERI FORMIRALI SINDIKAT: Prvi cilj određivanje minimalne penzije!

Severna Makedonija -

Makedonski penzioneri su danas formirali sindikat, čiji je cilj da postane reprezentativan socijalni partner koji će promovisati bolji socijalni status ove grupe ljudi i koji će biti uključen u reformu penzionog sistema cilj.

Novo rukovodstvo, koje je danas izabrano na Osnivačka skupština u Skoplju najavio da će nastojati da poboljša standard penzionera, stabilan penzioni sistem i uspostavljanje minimalne penzije na primeru minimalne zarade.

"Mi ćemo se boriti za poboljšanje standarda svih penzionera, posebno onih socijalno ugroženih. Ako postoji minimalna zarada, zašto ne postoji minimalna penzija. Cilj je poboljšanje ekonomskog standarda penzionera, poboljšanje penzijskog invalidskog osiguranja. Insistiramo da što više penzionera ima pristup zdravstvenom osiguranju", rekao je novoizabrani predsednik sindikata Marijan Spasovski.

Što se tiče iznosa minimalne penzije, Spasovski je rekao da treba prvo napraviti analize i obavestiti javnost.

Sindikat penzionera će funkcionisati u okviru Konfederacije slobodnih sindikata, gde kažu da je formiranje takvih sindikata praksa u svim evropskim zemljama i u regionu.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track