SEVERNI GRCI TRAŽE REFERENDUM SPORAZUMU S MAKEDONIJOM: To je ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

nezadovoljni

SEVERNI GRCI TRAŽE REFERENDUM SPORAZUMU S MAKEDONIJOM: To je ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz

Severna Makedonija -

Predstavnici uprava i opština severnog dela Grčke zahtevaju održavanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili za ili protiv sporazuma o novom imenu Republike Makedonije, koji su sredinom meseca potpisali predstavnici Atine i Skoplja.

Na proširenom sastanku održanom juče u Solunu, u organizaciji Regionalnog saveta centralne Makedonije, doneta je o tome rezolucija, koja će biti dostavljena grčkoj vladi i svim političkim partijama.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih saveta grčkog regiona centralne Makedonije, predsednici udruženja opština iz cele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da je sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, potpisan 17. juna na grčkom delu Prespanskog jezera, "veoma ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz i ima štetan uticaj na interese i budućnost zemlje i grčkog naroda".

Ističe se da grčka vlada u prošlosti nije priznavala makedonsku nacionalnost i makedonski jezik, jer ih je smatrala koren iredentizma Republike Makedonije, kako je oni oduvek nazivaju "severni sused".

Lokalne vlasti grčke pokrajine Makedonije kažu da se ne slažu sa potpisanim sporazumom i pozivaju vladu i političke stranke da on ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu.

Oni zahtevaju i da grčka vlada o toj inicijativi informiše domaću javnost, lidere stranih zemalja i šefove međunarodnih organizacija.

"Tražimo od vlade da održi referendum o 'prespanskom sporazumu' kako bi građani na zakonit način prihvatili ili odbili njegovu ratifikaciju o tom, kako kažu, važnom nacionalnom pitanju, koje se tiče i istorije i kulture Grčke".

Inače, sednici je prisustvovalo 258 predstavnika lokalnih samouprava sa severa Grčke, 15 biskupa i 90 predstavnika različitih institucija.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja