HAN OBEĆAO: Otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom do kraja godine, već radimo na tome
Foto: EPA/Vassil Donev

posle uslovne odluke

HAN OBEĆAO: Otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom do kraja godine, već radimo na tome

Severna Makedonija -

Evropski komesar za pregovore o susedstvu i proširenje Johanes Han obećao je da će Albanija i Makedonija otvoriti predpristupne pregovore za članstvo u EU do kraja 2019. godine.

Han je to obećanje dao dan posle donošenja uslovne odluke država članica Evropske unije o otvaranju pregovora o članstvu Albanije i Makedonije.

Ministri inostranih poslova EU u Luksemburgu su se, naime, saglasili da dve zemlje u junu 2019. godine započnu proces otvaranja pregovora, ali pod uslovom da pokažu napredak u sprovođenju reformi, pre svega u pravosuđu i borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Takva odluka je doneta zbog protivljenja država članica Francuske, Holandije i Danske.

Upitan kada bi mogla početi procena napretka u reformama Albanije i Makedonije, Han kaže da se nada da je već počela.

Komisija je, kaže, spremna, odluka je doneta, a Evropski savet je, istovremeno, zatražio da Komisija započne pripreme. Mi smo, kao Komisija, spremna za otvaranje pregovora. Odluka od utorka je utrla put za ovo.

Evropski savet, istovremeno, zatražio je da mi kao Komisija odmah započnemo pripreme za proces ocenjivanja.

Na pitanje da li sada može da počne postupak ocenjivanja za sva poglavlja u obema zemljama, Han odgovara potvrdno i dodaje:

"Procena je napravljena za različite oblasti od 33 poglavlja. Postoje procene o tome gde je zemlja danas u poređenju sa zakonima EU. Na osnovu njih ćemo izraditi predlog takozvanih standarda, koji će biti osnova za pregovore za različita poglavlja".

Zamoljen da pojasni kada će zapravo početi pregovori o članstvu Albanije i Makedonije u EU, Han je rekao da je taj proces već započet.

"Naravno, postoje različiti elementi, ali prema odluci od utorka, mi, kao odbor, dobili smo zeleno svetlo da počnemo sa radom koji će nam omogućiti otvaranje prgovora o pristupanju zvanično sredinom naredne godine. To bi trebalo da dovede do međuvladine konferencije, koja bi trebalo da bude održana krajem naredne godine, kada će se odlučivati o otvaranju prvog poglavlja".

Na ponovljeno pitanje da li je siguran da će se to desiti u junu 2019. godine, da nijedna zemlja članica više ne može zaustaviti ovaj proces, Han odgovara negativno i dodaje da ocena zavisi od Komisije.

"To je upečatljiv zadatak jer prema proceni mojih saradnika potrebno je više od 100 konferencija na kojima treba analizirati različite elemente. Dakle, to je izazov za odgovarajuće vlade, a posebno za administracije", rekao je evropski komesar.

Podsetio je da je u utorak bilo jasno da je 25 zemalja članica veoma entuzijastično.

"Dakle, većina je entuzijasta o evropskoj perspektivi dveju zemalja ... Ali opet, mislim da je jedna godina kratko vreme da se uradi analiza i svako treba da doprinese tome da to postigne", rekao je Han.

Na pitanje koji su argumenti Francuske, Holandije i Danske za protivljenje otvaranju pregovora, Han, kaže, da čaša uvek može biti pola puna ili pola prazna.

"Velika većina je podržala sva ova dostignuća, posebno spor oko imena između Makedonije i Grčke, ali i reforme pravosuđa u Albaniji. Dakle, bilo je razumevanja da se gleda sa vrlo optimistične tačke gledišta. Bilo je nekoliko mesta koja su bila skeptična, ali na kraju dana smo bili ubeđeni da budemo otvoreniji i optimističniji", rekao je.

Han smatra da građani u Makedoniji i Albaniji treba da vide više pozitivnu perspektivu, jer ogromna većina članica je pozitivna kada je reč o priznavanju svih dostignuća i posvećenosti lidera i građana za evropsku perspektivu.

"Takođe je dobra prilika da se tri zemlje ubede da njihov skepticizam nije opravdan", rekao je Han.

Upitan kako može da garantuje da će se sve ovo desiti, s obzirom na to da mu u junu naredne godine ističe mandat, Han objašnjava da je reč o pregovorima između institucija i da će Komisija učiniti sve što je moguće.

Rekao je da je u sve to uložio puno i da je veoma motivisan da okonča taj proces.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja