DŽAFERI: Dogovor sa Grčkom ponovo u Sobranju 5. ili 6. jula
Foto: Sloboden pečat

opet ide pred poslanike

DŽAFERI: Dogovor sa Grčkom ponovo u Sobranju 5. ili 6. jula

Severna Makedonija -

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi danas je najavio da će sednica na kojoj će ponovo biti ratifikacija Dogovora sa Grčkom biti zakazana 5. ili 6. jula.

Ukoliko i drugi put predsednik države ne potpiše ukaz, prema rečima Džaferija, jedno od mogućih rešenja je da Dogovor sa Grčkom bude poslat u "Službeni glasnik" na objavljivanje bez potpisa šefa države, zajedno sa Zakonom o jezicima, koji isto nije potpisao.

Mediji pišu da je Džaferi ipak "ostavio prostor" da se predsednik Makedonije Đorđe Ivanov predomisli i potpiše ratifikovani Dogovor sa Grčkom, u ovom, kako je rekao, "istorijskom trenutku za državu".

Ivanov je 26. juna obavestio Sobranje da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju Dogovora sa Grčkom, koji je parlament ratifikovao 20. juna sa 69 glasova za, bez prisustva opozicione VMRO-DPMNE.

Prethodno je nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati "bez obzira na sve pritiske, ucene i pretnje".

Predsednik Sobranja je istakao da parlament mora da sprovodi svoje odluke i da svi koji imaju dileme u vezi sa zakonima mogu da podnesu incijative Ustavnom sudu.

Povodom referenduma o Dogovoru sa Grčkom, Džaferi je rekao da, ukoliko će se održati krajem septembra, mora da bude raspisan do kraja jula.

Dogovorom sa Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine pred ustavno ime doda geografsku odrednicu "severna" i da se zove Severna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocias, predvidja se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države pre ustavnih promena.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja