HAN U SKOPLJU PORUČIO MLADIMA: Pokažite zrelost, glasajte na referendumu, to je vaša budućnost!
Foto: Sloboden pečat

U POSETI MAKEDONIJI

HAN U SKOPLJU PORUČIO MLADIMA: Pokažite zrelost, glasajte na referendumu, to je vaša budućnost!

Severna Makedonija -

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju građane Makedonije da glasaju na referendumu, čiji uspeh otvara put za početak pregovora sa Unijom i za ulazak u NATO.

"Uspešan referendum će pokazati zrelost vaše zemlje. Vrata EU su za Makedoniju širom otvorena i od vas zavisi da li ćete to iskorisiti ili ne. Na vama je da odlučite o budućnosti vaše zemje", rekao je Han na konfereciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Posebno, kako je istakao, mladi ljudi treba da učestvuju na referendumu, da im se ne bi desilo da bude doneta odluka koja nije uvek u korist mladih, kao što se desilo u Velikoj Britaniji sa Bregzitom.

"Treba da znate da je svaki glas važan", rekao je Han.

Evropski komesar za proširenje je prethodno prisustovao sednici Vlade Makedonije i označio početak procesa skrininiga i priprema za početak pregovora za članstvo u EU u junu 2019.

Han je ponovio stav EU da je Dogovor sa Grčkom, kojim se rešava dugogodišnji spor oko imena Makdonije, "doprinos prosperitetu, miru i stabilnosti, ne samo u Makedoniji, već u celom regionu".

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da danas počinje konsultacije za sazivanje novog liderskog sastanka za prevazilaženje razlika oko pripreme referenduma, koji sledi.

“Svi treba da ostanemo posvećeni ovom trenutku, da pomognemo ovaj proces, kao što je ukazao evrokomesar, za dobrobit građana Makedonije, ali i naših partnera u EU”, rekao je on.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track