IVANOV PORUČIO IZ AMERIKE: Ne izlazim na referendum, već sam glasao 1991.
Foto: EPA

STOJI PRI SVOME

IVANOV PORUČIO IZ AMERIKE: Ne izlazim na referendum, već sam glasao 1991.

Severna Makedonija -

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjaio je danas prilikom susreta s Objedinjenom makedonskom dijasporom u američkom gradu Detroitu da "30. septembra neće izaći da glasa" na referendumu o promeni imena zemlje u Severna Makedonija zato što je "glasao pre 27 godina, 8. septembra 1991. godine".

"Dvaput sam od građana dobio poverenje da ne dozvolim izmene Ustava u cilju promene ustavnog imena, da ne prihvatam ideje i predloge koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonskog modela suživot. Ne odstupam od tih mojih uverenja. Zato, 30. septembra neću izaći da glasam", rekao je Ivanov saopštio je reči Ivanova njegov kabinet, prenosi MIA.

Predsednik Ivanov je naveo da u skladu sa Članom 7, stavom 3 Zakona o referendumu, niko ne može da bude pozvan na odgovornost zbog glasanja, odnosno neslaganja na referendum. Svaki građanin, rekao je Ivanov, ima pravo da odluči kako će postupiti u vezi s ovim referendumom, da izađe i glasa, ili pak da ne izađe i bojkotuje.

"Što se mene tiče, ja sam već glasao. Glasao sam pre 27 godina, 8. septembra 1991. Bio sam jedan od onih koji su dali glas da se Republika Makedonija konstituiše kao suverena i nezavisna država sa svojim imenom i dostojanstvom", poručio je makedonski predsednik.

Ivanov se nalazi u radnoj poseti SAD, tokom koje će učestvovati na 73. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track