REKORDAN BROJ: 11.907 domaćih i 493 strana posmatrača pratiće referendum u Makedoniji
Foto: epa06267185

DRŽAVNA IZBORNA KOMISIJA ZAKLJUČILA LISTE

REKORDAN BROJ: 11.907 domaćih i 493 strana posmatrača pratiće referendum u Makedoniji

Severna Makedonija -

Rekordan broj domaćih i stranih posmatrača nadgledaće biračka mesta na referendumu 30. septembra u Makedoniji.

Državna izborna komisija (DIK) zvanično je saopštila da je akreditovano 11.907 domažih i 493 strana posmatrača, a međunarodne organizacije akreditovale su i 194 prevodioca.

Od domaćih, najviše posmatrača akreditovalo je Udruženje za građansku politiku i inicijativu (5.577). Od stranaca, najviše posmatrača imaće OEBS (197), a delegacije šalju i EU (20) i Parlamentarna skupština Saveta Evrope (1).

Što se tiče stranih država, najviše posmatrača imaće ambasada SAD (35 posmatrača i 47 prevodioca), slede ambasade Albanije, Francuske, Mađarske, Britanije, Severne Irske, Srbije, Holandije, Češke, Švedske, Kanade, Nemačke i Ukrajini. Rusija nema nijednog posmatrača.

Referendum će pratiti i mnoštvo domaćih i stranih novinara. DIK je akreditovala 83 novinara iz 32 medija i saopštila da je odbila izvestan broj novinara jer su zakasnili sa predajom zahteva za akreditaciju - rok je bio 24. septembra u ponoć.

Građani Makedonije glasaju na referendumu na kom je pitanje "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track