NEMAČKA POZIVA MAKEDONIJU: Nastavite sa sprovođenjem dogovora sa Grčkom jer to otvara put ka EU i NATO
Foto: AP

cenzus bio previsok

NEMAČKA POZIVA MAKEDONIJU: Nastavite sa sprovođenjem dogovora sa Grčkom jer to otvara put ka EU i NATO

Severna Makedonija -

Nemačka se danas priključila pozivima Makedoniji da sprovede dogovor sa Grčkom koji joj otvara put ka NATO i EU.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefan Zajbert, izjavio je da je velika podrška referendumu razlog više za realizaciju Dogovora, iako je izlaznost bila mala.

Prema Zajbertu, važno je da se produži sa podrškom sprovođenju makedonsko-grčkog dogovora o rešavanju spora oko imena Makedonija, koji, istakao je, predstavlja mogućnost za prevazilaženje jedne prepreke u odnosima Makdonije sa NATO i EU.

Portparol kancelarke Angele Merkel je istakao da je cenzus od 50 odsto, koji nije bio postignut na referendumu, previše visok, jer makedonski birački spisak uključuje mnoge ljude koji su odavno napustili zemlju.

Na referendum u Makedoniji u nedelju je izašlo 36,91 odsto od ukupnog broja upisanih birača, a od njih je 609.813 ili 91,46 odsto podržalo sprovođenje Dogovora sa Grčkom, kojim je predviđena promena imena države u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su junu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track