SUD POTVRDIO GRUEVSKOM KAZNU OD 2 GODINE ZATVORA: Nezakonito nabavio mercedes od 600.000 evra
Foto: EPA / Georgi Licovski

slučaj tenk

SUD POTVRDIO GRUEVSKOM KAZNU OD 2 GODINE ZATVORA: Nezakonito nabavio mercedes od 600.000 evra

Severna Makedonija -

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je danas bivšem premijeru Makedonije, Nikoli Gruevskom, kaznu od dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci luksuznog blindiranog "mercedesa".

Kako se navodi, "žalbe optuženog , date lično i preko branilaca, odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena u celosti".

Gruevskog je Osnovni sud u Skoplju osudio 23. maja na dve godine zatvora zbog nezakonitog podsticanja nabavke "mercedesa" u vreme dok je bio premijer. Vozilo je kupljeno 2012. godine i plaćeno je skoro 600.000 evra.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom "Tenk" za nezakonitu nabavku "mercedesa S 600 gard", na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, kome je Apleacioni sud delimično uvažio žalbu i smanjio kaznu na četiri i po godine.

Prvoptužena je u tom slučaju bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, a za nju je proletos suđenje razdvojeno "zbog rizične trudnoće" i danas bi skopski krivični sud trebalo da izrekne presudu.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track