VOJNA DELEGACIJA NATO U SKOPLJU: Provera sposobnosti makedonske vojske
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

saradnja

VOJNA DELEGACIJA NATO U SKOPLJU: Provera sposobnosti makedonske vojske

Severna Makedonija -

Vojni komitet NATO boraviće sutra i prekosutra prvi put u poseti Armiji Makedonije (ARM).

Visoki vojni predstavnici svih 29 zemlja članica Alijanse, predvođeni zamenikom predsednika general-pukovnikom Stivenom Šerpom u Skoplje dolaze na poziv ministarke odbrane Makedonije Radmile Šekerinske.

Pukovnik ARM Zoran Ilov rekao je da se radi "isključivo o vojnom događaju zatvorenog tipa" i da tokom posete Vojnog komiteta NATO nije previđeno učešće predsednika države i vrhovnog komandanta Đorđa Ivanova.

Prvog dana dana posete članovi navišeg savetodavnog tela NATO će u Genralštabu Armije Makedonije biti upoznati sa pripremljenošću te vojske za punopravno članstvo u Alijansi a razgovaraće se o strateškom odbambenom pregledu, razvoju i mogućnostima, kao i akcionom planu za članstvo.

Drugog dana predstavnici NATO će, u kasarni "Ilinden" prisustvovati vežbi demonstracije kapaciteta, opreme i operativnih sposobnosti makedonske armije.

Sastancima delegacije Makedonije sa predstavnicima NATO u Briselu 18. oktobra, Makedonija je počela pretpristupne pregovore o članstvu u tom vojnom savezu, pošto je poziv za to 12. jula dobila na samitu Alijanse u Briselu.

Kurir.rs/Beta/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track