MAKEDONSKA VLADA: Gruevskom niko nije pretio, hteo je da izbegne pravdu, pa je pobegao
Foto: AP

bio je pod policijskom zaštitom

MAKEDONSKA VLADA: Gruevskom niko nije pretio, hteo je da izbegne pravdu, pa je pobegao

Severna Makedonija -

Vlada Makedonije saopštila je danas da je Nikola Gruevski pravosnažno osuđen u javnom i transparentnom procesu i da se protiv njega istovremeno vodi još nekoliko sudskih postupaka.

Saopštenje je usledilo nakon što je Gruevski objavio na svom Fejsbuk profilu da su mu vlasti u Mađarskoj pozitivno odgovorile na zahtev za politički azil, a u saopštenju se dodaje da je osuđeni bio pod policijskom zaštitom u skladu sa pravima koje uživa u svojstvu bivšeg premijera, te da ni u jednom trenutku nije prijavio da mu neko preti.

Kako se navodi, Gruevski nikad nije nije bio politički proganjan, niti mu je bilo koja vladina institucija upućivala pretnje i ugrožavala mu život.

"Na osnovu toga konstatujemo da je jedini cilj kojim se vodio Gruevski bio da izbegne pravdu", zaključuje Vlada Makedonije.

Zvaničnici u Skoplju očekuju da će mađarske vlasti bezuslovno prihvatiti zahtev za ekstradiciju u skladu sa međunarodnim pravom kao država članica EU i NATO i omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniji kako bi odslužio zatvorsku kaznu i odgovarao za druga dela za koje je optužen.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track