PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV 7 MAKEDONSKIH DŽIHADISTA: Ratovali na strani Islamske države u Siriji i Iraku i vrbovali borce u Makedoniji
Foto: Profimedia

nalaze se u pritvoru od avgusta

PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV 7 MAKEDONSKIH DŽIHADISTA: Ratovali na strani Islamske države u Siriji i Iraku i vrbovali borce u Makedoniji

Severna Makedonija -

Makedonsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv sedam makedonskih državljanja zbog učestvovanja u jedinicama Islamske države na ratištima u Siriji i Iraku.

Tužilaštvo je saopštilo da se svih sedam nalazi u pritvoru od avgusta kada su ih makedonske vlasti preuzele, nakon što su ih uhapsili partneri iz Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i Sirijskih demokratskih snaga.

Optuženi makedonski državljani se terete da su "kao strani teroristički borci aktivno učestvovali u ratovima u Siriji i Iraku", ali i za prikupljanje "finansijskih i materijalnih sredstava" za učesnike terorističkih organizacija i vrbovanje drugih makedonskih državljana.

"S namerom da postanu učesnici u paravojnim formacijama napuštali su teritoriju Makedonije i odlazili u Siriju, gde su se obučavali i učestvovali kao borci Islamske države", navodi se u optužnici.

Navodi se da su petorica prvooptuženih bili deo istražnih postupaka u Makedoniji poznatih pod nazivima "Ćelija 1" (avgust 2015.) i "Ćelija 2" (juli 2016.), ali da su do avgusta ove godine bili nedostupni makedonskim organima.

Kurir.rs/Beta Foto: Profiemdia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track