IVANOV SE POSLEDNJI PUT OBRATIO POSLANICIMA: Nadam se da ćete odbaciti dogovor sa Grčkom
Foto: EPA

poruka predsednika

IVANOV SE POSLEDNJI PUT OBRATIO POSLANICIMA: Nadam se da ćete odbaciti dogovor sa Grčkom

Severna Makedonija -

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je danas, u godišnjem govoru u parlamentu, da se još nada da će parmentarna većina odbaciti Prespanski dogovor i ustavne amadmane za promenu imena države.

On je tu poruku poslanicima uputio na kraju jednočasovnog govora, citirajući prvog predsednika Makedonije Kiru Gligorova da je "pitanje imena i identiteta starije od svakog ustava, od svake vlade, od svake partije, pa čak i od države i da nijedan pojedinac, niti genracija, nema pravo da trguje time".

"Od početka nezavisnosti, Grčka nam osporava pravo na samoopredeljenje, a sada, 27 godina kasnije, dovodi nam u pitanje i pravo na postojanje. Tragedija je što to radi zahvaljujući Dogovoru iz Prespe", rekao je on.

Finalno usvajanje ustavnih amandmana u skladu sa dogovorom sa Grčkom, kojim se ime Makedonije menja u Severna Makedonija, zakazano je za 9. januar 2018.

Prema rečima Ivanova, taj dogovor, koji je donesen pod izgovorom da treba da se stavi tačka na spor sa Grčkom oko imena države i da otovri put za članstvo u EU i NATO, u stvari "stavlja tačku na Republiku Makedoniju, kakvu je znamo" i da pravno ukida makedonski narod. "Tekst Prespanskog dogovora napravljen je bez nacionalnog konsenzusa, bez mog znanja i bez moje saglasnosti kao predsednika Republike Makedonije", rekao je Ivanov.

Jednosatni govor predsednika Makedonije u kojem je ostro krtikovao vladu Zorana Zaeva, kao i dogovore sa Grčkom i Bugarskom, Zakon o jezicima, način na koji je sprovedena amnestija i ekonomsku poltiku, poslanici vladajuće SDSM često su prekidali negodovanjem i dobacivanjem.

Nakon jednog u nizu glasnih negodovanja Ivanov je povišenim tonom pozvao da se smire i da "potisnu svoj frustracije". "Smirite se i saslušajte me. Predsednik vam govori. Ja sam vas slušao celu godinu", rekao je Đorđe Ivanov. Ivanov je ocenio da je Makedonija, u vreme sadašnje koalicione vlada SDSM I DUI, "zarobljena država pretovorena u ucenjenu" i istakao da se uništavanje države opravdava navodnim obezbeđivanjem budućnosti.

"Osećan da smo od takozvane zarobljene države postali ucenjena država. Spolja nas ucenjuju susedi, a unutra su ucenjeni mnogi koji donose odluke. Ucena je postala osnovno sredstvo da ostvarivanje ciljeva", rekao je Ivanov.

Poslednjem godišnjem obraćanju Ivanova poslanicima, kojem drugi mandat ističe na proleće naredne godine, prisutvovali su i premijer Makonije Zoran Zaev i drugi vladini zvaničnici, predstavnici pravosuđa, verski dojstojanstvenici i ambasadori, ali i ove godine u sali nije bilo poslanika albanske DUI, manje čanice vladajuće koalicije.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track