(FOTO) ĐEVĐELIJA PUSTA: Buldožeri, đubre i poneki migrant
Foto: Tanjug Tanja Valic

Posle izbegličke drame

(FOTO) ĐEVĐELIJA PUSTA: Buldožeri, đubre i poneki migrant

Severna Makedonija -
U bezgraničnom prostoru jutros ima samo stotinak migranata koji čekaju da budu propušteni, a grčki buldožeri ravnaju zemlju i skupljaju đubre
1 / 8 Foto: Tanjug Tanja Valic

ĐEVĐELIJA - Na graničnom prelazu Bogorodica i u Đevđeliji, gde se danima odvijala izbeglička drama, od jutros gotovo da nema izbeglica, jer su makedonske vlasti prošle noći propustile njih nekoliko hiljada preko svoje granice i transportovali ih autobusima i vanrednim vagonima na sever ka Srbiji.

U bezgraničnom prostoru jutros ima samo stotinak migranata koji čekaju da budu propušteni, a grčki buldožeri ravnaju zemlju i skupljaju đubre.

Na samoj graničnoj liniji s makedonske strane više nema jakih policijskih snaga, već svega dvanaestak policajaca i jedno transportno vozilo.

Međunarodnom prugom od Soluna do Skoplja, koja je proteklih dana bila blokirana, oko 10 sati je prošao prvi tertni voz. Nedaleko od granične linije ubrzano se gradi privremeni prihvatni centar, a od jutros su podignuta i dva šatora.

Policajac, koji nije želeo da se predstavi, rekao je da je to učinjeno isključivo radi ubrzanijeg procesa izdavanja papira migrantima. Slična situacija je i u samoj Đevđeđeliji, pograničnom makedonskom gradu, gde se na železničkoj stanici proteklih dana odvijala prava izbeglička drama za mesto u vozu ka Srbiji, sada je mirno i nema više ni gužve ni žamora.

Lokalni mediji spekulisu da je tokom protekle noći u Makedoniju propušteno i ka Srbiji transportovano 4000 migranata. Ni medijima, kako tvrde, nije jasno zašto je makedonska vlada odustala od mera nakon što je odlučila da uvede vanrednu situaciju, a zvaničnici nisu dostupni za izjave.

Navodi se i da se očekuje novi izbeglički talas, te da je makedonska vlast apelovala na zvaničnu Atinu da uvede kontrolu na svojoj strani granice. Jasmin Redžepi, predsednik nevladine organizacije Legis, koja je ovih dana pomagala migrantima, napisao je na svojoj fejsbuk stranici da je šokiran ovom situacijom.

Inače, Đevđelija je prošle noći bila prepuna i taksista koji su migrante do severne granice prevozili za 100 evra.Đevđeliju je prošle noći posetio ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov i tom prilikom rekao da se uz granicu ubrzano diže privremeni prihvatni centar kako bi se sprečio dolazak migranata direktno u taj grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track