JAKE VEZE: Makedonski obaveštajac, koji je uhapšen u Beogradu, pušten na slobodu!
Foto: Printscreen Youtube

Intervenisao vrh države

JAKE VEZE: Makedonski obaveštajac, koji je uhapšen u Beogradu, pušten na slobodu!

Severna Makedonija -
MUP Makedonije molio je da Sašo Mijalkov, bivši šef makedonske tajne službe bude pušten odmah, bez dodatnih pitanja i provera

BEOGRAD - Na iintervenciju i insistiranje vrha makedonske vlade, doskorašnji šef makedonske tajne službe, Sašo Mijalkov, koji je uhapšen je s oružjem na beogradskom aerodromu, ubrzo je pušten.

Kod Saše Mijalkova, najmoćnijeg Makedonca, koji je prošle nedelje uhapšen na beogradskom aerodromu, osim pištolja berete, pronađene su hirurške rukavice i dodatni okvir sa municijom, što ukazuje na to da nije govorio istinu kada je srpskoj policiji rekao da je oružje "slučajno zaboravio u ručnom prtljagu".

Mijalkov, koji je doskora bio i šef makedonske tajne službe, pušten je nakon žestokih intervencija iz vrha vlade te zemlje, tvrde dobro obavešteni izvori. MUP Makedonije je molio da Mijalkov bude pušten odmah, bez dodatnih pitanja i provera. Srpske kolege su bile voljne da im izađu u susret, ali se umešalo srpsko tužilaštvo, koje to nije dozvolilo bez prethodne procedure koja je predviđena u takvim slučajevima. Posle kraćeg zadržavanja, ipak je pušten na slobodu.

Srpski bezbednjaci navodno imaju saznanja da je Mijalkov bio jedan od glavnih priređivača majskih nereda u Kumanovu, kada je došlo do oružanih sukoba policije i "terorista sa Kosova", a cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi makedonsku vladu zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj spremala miting i obaranje vlasti.

Na kraju je loše kontrolisani nered prerastao u pravi teroristički napad. Prema sumnjama srpskih bezbednosnih službi, Mijalkov ima direktnu vezu sa organizatorom majskog napada u Kumanovu, Mirsadom Ndrecajem, zvanim Komandant NATO, koji je tada prvi pripucao i usmrtio policajca. Sumnja se da je tom prilikom Ndrecaj, baš po nalogu Mijalkova, izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo.Inače, Mijalkovu, koji je povezan sa najuticajnijim političarima, ali i kriminalcima u Albaniji i regionu, jedan od najljućih neprijatelja je novinar Zoran Božinovski, koji se trenutno nalazi u Novom Sadu i blizak je sa pojedinim srpskim političarima.

Mijalkov je Božinovskog zbog navodnog odavanja državnih tajni stavio na poternicu i trenutno Srbija razmatra njegov zahtev za ekstradiciju. Prema izvorima tabloida, Mijalkov je u kontaktu sa pojedinim srpskim kriminalcima, a sumnja se da mu je na meti upravo Božinovski. Božinovski ne veruje da Mijalkov više ima motiv da ga ubije.

Finanisira stranku u Hrvatskoj?

Božinovski kaže da je Mijalkov krenuo u Zagreb a da nije išao direktnim letom iz Skoplja, već preko Beograda, zbog toga što je u glavnom gradu Srbije imao sastanak sa bivšim direktorom makedonske carine i jednim bugarskim biznismenom. Tema sastanka je bila finansiranje kampanje jedne stranke na izborima u Hrvatskoj.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track