NE ŽELE NAZAD: Migranti ne odustaju uprkos žičanoj ogradi
Foto: Reuters

Prošlo oko pola miliona ljudi

NE ŽELE NAZAD: Migranti ne odustaju uprkos žičanoj ogradi

Severna Makedonija -
Kroz Makedoniju je i večeras prošla veća grupa onih koji dolaze iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok su ekonomski migranti i dalje s druge strane žičane ograde koju su Makedonci podigli prema Grčkoj

Odluka Evropske unije da Turskoj uputi tri milijarde evra pomoći za rešavanje migrantske krize izaziva različite reakcije u javnosti, ali su stručnjaci saglasni da bi to moglo da trajno reši pitanje migranata s Bliskog istoka kojima je krajnji cilj Zapadna Evropa.

Kroz Makedoniju je i večeras prošla veća grupa onih koji dolaze iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok su ekonomski migranti i dalje s druge strane žičane ograde koju su Makedonci podigli prema Grčkoj.

Kada voz pun izbeglica stigne na sever Makedonije u Tabanovce, to je dvostruko olakšanje, za makedonsku vlast 500 migranata manje u državi, za izbeglice korak bliže Zapadnoj Evropi.

"Umoran sam, ali sam sada sigurniji jer sam blizu Srbije. Dugo smo putovali kroz Tursku, Grčku i Makedoniju", kaže izbeglica iz Iraka.

Kilometri zaštitne ograde koju nije moguće ni zaobići ni preskočiti trebalo bi da kanališu migrante na kontrolni punkt.

Oni koji mogu da potvrde da su iz Iraka, Sirije ili Avganistana, lako će i brzo od Đevđelije dalje ka Evropi. Ostali će zimu dočekati na drugoj strani ograde jer, kažu, para nemaju za povratak kući.

"Ako se vratim u Iran, odvešće me u zatvor. Ostajem ovde", kaže izbeglica iz Irana.

"Mi ne znamo šta će se dešavati jer povremeno iz Grčke naiđe veliki broj ljudi. Oni koji mogu da uđu registruju se i nastavljaju put, ali brine nas to što u Grčkoj ima nekoliko desetina hiljada onih koji dolaze", kaže predstavnica UNHCR-a u Makedoniji Aleksandra Kraus.

Zaštitna ograda čeka i one koji na dugom putu zaobilaze Grčku i Makedoniju, jer idu preko Bugarske.

"Žica nije smanjila broj izbeglica u Bugarskoj, ali smo ih kanalisali, čime smo izbegli krijumčarenje. To je veliki uspeh. Na zvaničnom graničnom prelazu imamo lekarske ekipe i razne službe, posebno onu za terorizam", objašnjava predsednik Državne agencije za izbeglice Bugarske Nikola Kazakov.

Da li sve izbeglice koriste originalna dokumenta i sa kakvom namerom dolaze u Evropu, stručnjaci podsećaju da je nemoguće utvrditi.

"Samo kroz Makedoniju je od sredine juna do danas ka Zapadu prošlo gotovo pola miliona ljudi", kaže stručnjak za borbu protiv terorizma Marko Jordanov Todorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track