HOĆE DA IZBEGNU RAMAZANSKI POST: Najveća albanska partija u Makedoniji za izbore 24. aprila
Foto: Printscreen Yt

Borba za datum

HOĆE DA IZBEGNU RAMAZANSKI POST: Najveća albanska partija u Makedoniji za izbore 24. aprila

Severna Makedonija -
Demokratska unija za integracije (DUI), najveća partija Albanaca u Makedoniji, ocenila je danas da vanredni parlamentarni izbori u toj zemlji treba da budu održani 24. aprila.

"Sve što je postignuto, postignuto je u potpunoj saglasnosti četiri političke partije i medjunarodne zajednice, uključujući i datum 24. april, dan kada treba da se održe prevremeni izbori", rekao je lider te stranke Ali Ahmeti pred partijskim članovima.

Lider DUI, članice vladajuće koalicije, naveo je da je 24. april najprihvatljiviji datum, zato što se u junu održava samit NATO u Varšavi.

"Imamo problem sa imenom i o članstvu u NATO treba da se pregovara, a ako se datum izbora pomeri, izgubićemo samit NATO. I ne možemo da prihvatimo drugi datum, jer naše glasače čeka i post, u junu je ramazanski post", rekao je Ahmeti.

Održavanju izbora 24. aprila protivi se najjača opoziciona stranka, Socijaldemokratski savez Makedonije, čiji je lider Zoran Zaev ocenio da nema dovoljno vremena da se do tog datuma pripreme kredibilni izbori i predložio da izbori budu pomereni za 5. jun ili 5. jul.

Makedonski premijer Emil Dimitrijev ponovio je da je ubeđen da vanredni izbori mogu bit održani 24. aprila, a Evropska unija i SAD su najavile će 20. februara saopštiti da li su ispunjeni uslovi da se izbori u Makedoniji održe u aprilu kako je predviđeno Dogovorom iz Pržina.

Prevremene izbore 24. aprila su dogovorile četiri najveće stranke u Makedoniji takozvanim Dogovorom iz Pržina. Dogovor iz Pržina su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke, predsednik VMRO DPME, tadašnji premijer Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači. Tim sporazumom bi trebalo da se reši kriza u Makedoniji koja je počela na proleće 2014, kada je SDSM posle parlamentarnih izbora ocenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track