AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Makedonija neka se spremi za zatvaranje granica i otvaranje prihvatilišta
Foto: AP, Fonet

Migrantti na balkanskoj ruti

AUSTRIJSKI ŠEF DIPLOMATIJE Makedonija neka se spremi za zatvaranje granica i otvaranje prihvatilišta

Severna Makedonija -
SKOPLJE- Makedonija treba da bude spremna da zatvori granice za izbeglice, ali i da otvori prihvatne kampove, izjavio je danas u Skoplju austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc

Nakon sastanka sa makedonskim ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim, Kurc je rekao da je došao da informiše makedonske vlasti, ali i vlasti drugih zemlja Zapadnog Balkana, da budu sprermne za odluku Austrije da zatvori granicu kada broj izbeglica dostigne planiranih 37.500 u 2016. godini, dodajući da je ta zemlja do sada primila 90.000 izbeglica.

"Verovatno će za neki mesec naša gornja granica već biti dostignuta i tada će Austrija morati da stopira migrasnte na svojoj granici. Makedonija mora da bude spremna da potpuno zatvori ulaz migrantima", rekao je Kurc, dodajući da će od austrijske odluke posledice svakako imati zemlje na balkanskoj ruti - Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija.

GovorećiGovoreći o mogućnosti za otvaranje novih kampova, on je rekao da to zavisi od broja izbeglica koji će biti na granici i od politike zemalja koje su cilj migranata, ali i onih koje su tranzitne.

"Svakako je moguće da ukoliko bude veliki broj izbeglica i u Makedoniji i u Grčkoj da se otovore dopunski prihvatni centri, gde će izbeglice morati da se zadrže do trennutka kada će moći da prodju, ali mi smo spremni da damo pomoć i podršku”, rekao je Kurc koji je pre Skoplja posetio Sarajevo, Beograd, Podgoricu i Tiranu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja