TENZIJE RASTU U SKOPLJU: Albanci ne prekidaju protest, ne daju da se podigne krst
Foto: Youtube/Printscreen

Nemiri u Makedoniji

TENZIJE RASTU U SKOPLJU: Albanci ne prekidaju protest, ne daju da se podigne krst

Severna Makedonija -
U očekivanju epiloga protesta najuticajnije partije Albanaca, Demokatske unije za integracije (DUI), koja je u koaliciji sa vladajućom VRMO-DPMNE, zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel, pravni stručnjaci poručuju da je odgovornost za takve incidente na vlastima, a analitičari da su to uobičajene predizborne scene.

Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena. Na mestu gde je planirano da bude podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

I dok pravnici pozivaju da se slučaj reši u institucijama sistema, analitičari tvrde da je reč o uobičajenim predizbornim scenama tim pre što je Makedonija već duže vreme u teškoj političkoj krizi. I građani Butela smatraju da je vlast zadužena da reši ovaj problem. „Nije dovoljno samo da se napiše:'Mi ne želimo da se Skoplje pretvori u Belfast, Jerusalim ili Bejrut. Mnogo je važnije da se utvrdi ko pripremio teren za to, jer to je suštinski problem", poručuju oni.

Albanci tvrde da je odluka o gradnji krsta na tom mestu čista provokacija za sve Albance u Makedoniji, a gradonačelnik opštine Čair Izet Medžiti je dao rok opštini Butel da preispita odluku o podizanju tog objekta jer, kako kaže, njome je narušen osnovni princip Badentera, Okvirnog dogovora iz Ohrida o multietničkoj i multikonfesionalnoj Makedoniji. Strahuje, naime, da bi za tom odlukom mogle da se povedu i druge opštine u makedonskoj prestonici.

Badenterov princip, inače, podrazumeva da o svim međuetničkim pitanjima na državnom i lokalnom nivou odlučuje većina svih poslanika, kao i većina poslanika iz manjinskih zajednica. Po rečima nekih stručnjaka, dvoglavi orao i krst imaju veze sa Badenterovim principom, a da je prioritet u ovom trenutku otvaranje razgovora u lokalnim samoupravama o problemima koji imaju etničku konotaciju.

U međuvremenu, skopski mediji su javili da je policija podnela krivičnu prijavu protiv funkcionera DUI Bećira Asanija zbog sumnje da je učestvovao u napadu na Todora Petrova, predsednika Svetskog makedonskog kongresa i donatora gradnje krsta, koji je pretučen 27. februara u jednom restoranu, nakon što je crkveni vrh osveštao temelj.

Kablovska televizija 24 vesti, podseća da je Asani bio jedan od glavnih učesnika u protestima zbog izgradnje crkve-muzeja u skopskoj tvrđavi Kale pred izbore 2011, kao i kod rušenja spomenika caru Dušanu, gde su tada bili i skoro svi funconeri DUI. DUI se nije zvanično oglasila povodom napada na Petrova. Krst sličnih dimenzija krstu koji treba da bude podignut u Butelu već postoji u skopskoj opštini Čair, a i taj krst je poklon Todora Petrova.

Na planini Vodno iznad Skoplja 2002. je podignut "Milenijimski krst", visok 66 metara, koji dominira glavnim gradom Makedonije i može da se vidi sa udaljenosti od 30 kilometara.

Lideri opzicionog Socijademokratskg saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev i druge po veličini albanske partije DPA Menduh Tači pozvali su u četvrtak, pre protesta, građane da ne nasedaju na provokacije. Građani, pak, strahuju od širenja protesta i narastanja međuetničkih sukoba jer, kažu, da oni uvek prethodne izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track