ILEGALNO PREŠLI ZATVORENU GRANICU: Makedonija vratila 1.500 migranata u Grčku
Foto: Reuters, 15.03.2016.

Nema prolaska

ILEGALNO PREŠLI ZATVORENU GRANICU: Makedonija vratila 1.500 migranata u Grčku

Severna Makedonija -
Očajna grupa muškaraca, žena i dece je krenula iz prenatrpanog izbegličkog logora na grčkoj strani, pregazivši reku.

Vojne trupe su ih zaustavile u delu reke gde im je voda bila do kolena, prenosi AFP.

"Juče smo imali veliku grupu ilegalnih migranata koji su pokušali i uspeli da nelegalno pređu granicu kod sela Moin", izjavio je francuskoj agenciji Toni Janevski, portparol makedonske vojske. "Bez ijednog incidenta ili upotrebe sile, oni su blokirani i u ranim jutarnjim satima su vraćeni u Grčku", rekao je Janevski.

Na grčkoj strani, medutim, reporteri AFP-a tvrde da su videli najmanje dva prebijena čoveka. Grupa od oko 80 novinara i aktivista, koje je pritvorila makedonska policija nakon putovanje sa grupom migranata, puštena je da se vrati u Grčku.

Snimatelj AFP-a, koji je bio sa grupom migranata, kaže da je makedonska vojska dozvolila da migranti stignu do trga u selu Moin, gde ih okupljaju. Svima je rečeno da sednu na zemlju, a novinare su prve prozvali, rekao je snimatelj. Sirijski izbeglica svedoči za AFP da su tada podeljeni u grupe od po 100.

"Stavili su nas na vojne kamione, odveli nas do lokacije nekih 10 minuta od Idomenija gde je slomljena ograda i tuda nas vratili nazad", rekao je on.

Makedonska policija saopštila je da je 1.500 migranata uspelo da pređe u Makedoniju i da su vraćeni u Grčku, a da je njih 600 sprečeno u toj nameri.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track