HRVATSKA PREDSEDNICA U ĐEVĐELIJI: Zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena!
Foto: Printscreen 24sata.hr/Ognen Teofilovski

RAMPA ZA IZBEGLICE OSTAJE

HRVATSKA PREDSEDNICA U ĐEVĐELIJI: Zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena!

Severna Makedonija -

ĐEVĐELIJA - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je u poseti Makedoniji, zajedno sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom

"Stanje na makedonsko-grčkoj granici je veoma teško i pritisak migranata je veliki, ali zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena sve dok se države njihovog odredišta ne izjasne hoće li ih primiti ili ne", poručila je danas hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon obilaska privremenog prihvatnog tranzitnog centra "Vinojug" u Đevđeliji.

Hrvatska predsednica, koja je stigla na makedonsko-grčku granicu zajedno sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim i slovenskim predsednikom Borutom Pahorom, razgovarala je sa migrantima iz Sirije, Pakistana i Avganistana o njihovom životu u kampovima.

"Mislim da im svi zajedno dugujemo odgovore, da Evropska unija i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke šta i kako dalje, jer ovaj migrantski talas i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je istakla da je njihova destinacija Nemačka i druge zemlje u zapadnoj Evropi, prenela je Hina. "EU se mora jasno odrediti i oblikovati tu politiku prema migrantima i zapravo primati one koji imaju pravo na azil, koji su ratne izbeglice", navela je hrvatska predsednica. Ivanov je rekao da je Makedonija "ostala na braniku EU-a i čuva koridor kao što je to zatražio Brisel".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track