ZAEV POSTAVIO USLOVE PRED SASTANAK U BEČU: Ne dolazim ako ne povuku odluku o aboliciji
Foto: Ap 16 1 2016

Tenzije u Makedoniji

ZAEV POSTAVIO USLOVE PRED SASTANAK U BEČU: Ne dolazim ako ne povuku odluku o aboliciji

Severna Makedonija -

Zoran Zaev, predsednik najveće makedonske opozicione stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije , uslovio je učešće na sastanku lidera makedonskih stranaka povlačenjem odluke o aboliciji političara i odlaganjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Na konferenciji za novinare Zaev je danas rekao da traži da ta dva uslova budu ispunjena da bi došao u Beč na sastanak lidera četiri najveće makedonske partije koji u petak organizuje EU, a na kome bi trebalo da se nađe rešenje za političku krizu.

"Prvi uslov je da predsednik Makedonije Đorđe Ivanov povuče odluku o aboliciji političara koju je doneo u dogovoru sa Gruevskim, a drugi je da se sazove Sobranje kako bi odložilo izbore zakazane za 5. jun", rekao je Zaev.

Najveća opoziciona stranka, kako je rekao Zaev, poštuje inicijativu EU i komesara Johanesa Hana, ali će na pregovorima u Beču učestvovati samo ako se prethodno ispune ta dva uslova.

"Gruevski, Ivanov i Veljanovski su sahranili Dogovor iz Pržina. Zbog takvog odnosa SDSM ne može da se vrati za pregovarački sto", istakao je lider SDSM.

Dodao je da su o stavu SDSM obavešteni evroposlanici Ivo Vjagl, Ričard Hovit i Eduard Kukan koji su posredovali u postizanju Dogovora iz Pržina i inicirali sastanak u Beču na kome bi taj dogovor, čije je sprovođenje u zastoju, trebalo ponovo da se aktivira.

Zaev je istakao da je SDSM ispunio sve uslove iz Dogovora iz Prižina, odnosno da se vratio u parlament, da je prestao da objavljuje prisluškivane razgovore i te materijaje predao Specijalnom tužilaštvu, za razliku od drugih potpisnika koji nisu ispunili svoje obaveze.

U pokušaju da nađu rešenje za zaoštrenu političku krizu u Makedoniji posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču. Na poziv je istog dana odgovorio i potvrdio dolazak lider vladajuće VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Pored Zaeva i Gruevskog, Dogovor iz Pržina su potpisali lideri dve partije Albanaca u Makedoniji, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači. Ahmeti je potvrdio učešće, a veruje se da će se pozivu odazvati i Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track