SLUČAJ PRISLUŠKIVANJE Makedonska tužiteljka tvrdi: Državna bezbednost ometa Specijalno tužilaštvo!
Foto: Printscreen Novatv.mk

OMETANJE PRAVDE

SLUČAJ PRISLUŠKIVANJE Makedonska tužiteljka tvrdi: Državna bezbednost ometa Specijalno tužilaštvo!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Makedonska specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Katica Janeva najavila je večeras da će krivično goniti direktora Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) Vladimira Atanasovskog zbog ometanja njenih tužilaca i istražitelja prilikom prikupljanja dokaza u toj upravi.

Janeva je za televiziju Telma rekla da će iz istog razloga podneti krivične priave protiv direktora Biroa za javnu bezbednost Mitka Čavkova, dopunskog (kontrolnog) zamenika ministra unutrašnjih poslova Olivera Andonova i još nekoliko osoba.

Istražitelji i tužioci Specijalnog tužilaštvba su ušli u sredu u UBK uz sudski nalog kako bi pribavili informacije i dokaze koga je ta služba prisluškivala u period od 2008. do 2015. godine i da li je imala sudski nalog. Janeva je rekla da je Specijalno tužilaštvo naišlo na opstrukciju prilikom pretresa.

Čavkov i Andonov su kadrovi VMRO-DPME. Čavkov je do formiranja Vlade za sprovodjenje izbora bio ministar unutrašnjih poslova, gde ga je zamenio funkcioner opozicione SDSM Oliver Spasovski, kako je bilo pedvidjeno dogovorom iz Pržina za razrešenje krize.

Janeva je rekla da su u poslednjih 48 sati dokumetovani pokušaji da se omete pravda i da se ne poštuju sudski nalozi da UBK preda dokaze povezane s kompjuterskim sistemom za prisluškivanje i dokumeta za posebne istražne mere, odnosno naloge za praćenje komunikacija.

Tužioci i istržitelji Specijanog tužilaštva do danas posle podne su uspeli da obezbede deo podatak i dokumenta zbog kojih su ušli pre dva dana u UBK. Kako je saopšteno, oduzete su sve naredbe za posebne istražne mere, knjige s evidencijom i traženi podaci iz sistema za praćenje komunikacija.

Prema tom tužilaštvu, ostalo je još da se obavi dodatno oduzimanje kompjuterskih podataka za koji je potrebna pomoć spoljnog stručnjaka za opremu.

Zbog toga je Specijalno tužilaštvo ostavilo jednog svog istražitelja kako bi kontrolisao ko prilazi toj optremi dok ne dodje stručnjak, ali je tužiteljki Janevoj u toku intrvjua televiziji Telma javljeno da je njen čovek izbačen iz UBK, pa se odmah posle emisije uputila u tu upravu.

Specijalna tužiteljka je u sredu rekla da je u UBK morala da udje sa sudskom narlogom da bi dobila tražene podatke i dokumenta, jer UBK nije htela da dobrovoljno saradjuje.

"Od 8. marta tražimo podatke, ali nam ih oni nisu dostavili. Zato smo danas ušli sa dve sudske naredbe. Ostaćemo dok ne dobijemo sve tražene podatke", rekla je Janeva.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovre deo je dogovora o prevazilaženju političke krize i trebalo bi da istraži ko je neovlašćeno prisluškivao više od 22.000 gradjana i da pokrene proces u slučaju kriminalnih radnji koji proizilaze iz tih razgovora. Od početka rada tužilaštvo Katice Janeve nailazi na opstrukciju sudskih i državnih organa.

Nepoznata osoba je lideru SDSM-a Zoranu Zaevu dostavila stotine hiljada ilegalno napravljenih snimaka. Zaev je početkom 2015. saopštio da je prisluškivano više od 22.000 gradjana Makedonije i stranih diplomata, a manji deo snimaka u kojima su razgovori funcionera vlasti objavio je da bi, kako kaže, dokazao, da je vlast VMRO-DPMNE kriminalna.

Te snimke je krajem prošle godine predao specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track