(VIDEO) PREDSEDNIK DIK MAKEDONIJE: Idemo na izbore bez jednakosti prava na glas
Foto: Printscreen Radio Slobodna Evropa

Upozorenje

(VIDEO) PREDSEDNIK DIK MAKEDONIJE: Idemo na izbore bez jednakosti prava na glas

Severna Makedonija -

"Parlament nije našao snage da napravi balans u izbornim jedinicama. Nejednakost u broju registrovanih birača u izbornim jedinicama može da ugrozi jednako pravo na glas, ali je potrebno da to proceni Ustavni sud. Mi ćemo primeniti zakon", kaže predsednik Državne izborne komisije Makedonije Aleksandar Čičakovski u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Čičakovski uverava da DIK ima spremne institucionalne, operativne i ljudske resurse za organizaciju fer i demokratskih izbora, koje će priznati sve političke stranke i međunarodna zajednica. Na pitanje da li bi bilo uputno odvojiti 170.000 glasova na posebnu listu zbog toga što se sumnjalo da su na proteklim izborima zloupotrebljeni glasoi iz dijaspore, Čičakovski kaže:

MAKEDONIJA: U ponedeljak počinje predizborna kampanja

"Za ovu 171.000 hiljadu lica, za koje je utvrđeno da verovatno privremeno rade ili borave u inostranstvu, prvi put će biti uvedeno fotografisanje za birački spisak, čime se smanjuje mogućnost zloupotrebe njihovih glasova u Republici Makedoniji. To je još jedan mehanizam koji gradi poverenje u birački spisak za ove izbore."

Čičakovski je u maju javno izjavio da izbori nisu legalni bez ravnoteže u izbornim jedinicama, pa je glasanje pomereno s juna na decembar. Koncept izbornih jedinica nije promenjen, ali on sada kaže da je to problem za Ministarstvo pravde kao nadležni resorski organ i Sobranje.

Čičakovski: Sobranje i Ministarstvo pravde treba da utvrde ispravnost zakona (Foto: Profimedia)
Čičakovski: Sobranje i Ministarstvo pravde treba da utvrde ispravnost zakona (Foto: Profimedia)

"U nadležnost DIK spada da se utvrdi da li broj registrovanih birača odstupa od zakonom propisanih margina od plus-minus 5 odsto, da o tome obavesti Ministarstvo pravde kao nadležni organ i Sobranje, koje je odgovorno za izradu izmena izbornog zakona i amandmana na njega koji se odnose na ovaj problem. DIK je u nekoliko navrata tokom redovnog ažuriranja biračkih spiskova utvrdio ovaj problem i prosledio to u ta dva ograna", rekao je Čičakovski dodajući da skupština pre raspisivanja izbora nije smogla snage da reši ovaj problem i napravi balans u izbornim jedinicama.

"Zato sam pre raspisivanja izbora i rekao da razlika u broju registrovanih birača u izbornim jedinicama može da ugrozi jednako pravo glasa. U tom smislu je pokrenuto nekoliko inicijativa pred Ustavnim sudom da se proceni ustavnost ovog zakona. DIK je trenutno odgovorna za punu primenu zakonskih odredbi i mi ćemo ih dosledno poštovati", kazao je on dodajući da je na Ustavnom sudu da kaže svoju reč o ovom problemu.

.

(Plusinfo.mk/Radio Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track