MAKEDONIJA ODUMIRE, SVE MANJE MLADIH U ZEMLJI: Priraštaj negativan u 45 odsto opština
Foto: Dado Đilas

Problemi sa brojem ljudi

MAKEDONIJA ODUMIRE, SVE MANJE MLADIH U ZEMLJI: Priraštaj negativan u 45 odsto opština

Severna Makedonija -

Demograf Dončo Gerasimovski kaže da je iseljavanje karakteristika Makedonije od devedesetih godina prošlog veka i da sada postoje čitava sela bez ljudi.

Mladi iz Makedonije odlaze zbog socijalne i ekonomske sigurnosti u inostranstvu i ne razmišljaju da se vrate u zemlju a prirodni priraštaj je negativan u 45 odsto opština. Nasuprot tome broj novorođenčadi u inostranstvu, koje država evidentira kao svoje građane, sve je veći. Tako broj ljudi od 60 do 65 godina učestvuje sa čak petinom u odnosu na ukupan broj stanovnika.

"Makedonija upada u demografsko starenje. Ako se ne preduzmu aktivnosti za promenu takvog stanja, nastaviće se trend povećanja starijeg stanovništva", kaže Gerasimovski.

"U Pelagonijskog oblasti stanje je najdrastičnije, 50 odsto naseljenih mesta ima negativan priraštaj. Nije mnogo drugačije ni u Istočnom i Jugoistočnom regionu, gde imate čitava sela, pa i gradove, bez stanovništva. Delčevo, Pehčevo, Berovo, Makedonska Kamenica, Kočani gotovo da nemaju omladine. Poslednjih godina se i Kičevo suočava sa negativnim priraštajem. Centar Župe, Mavrovo, Rostuše... Da ne govorimo o Ohridu i opštine koje imaju tradiciju da im stanovništvo odlazi na privremeni rad u inostranstvo", objasnio je Gerasimovski.

On dodaje da je emigracija koja je karakteristična za Makedoniju od 90-ih godina prošlog veka, sada još izraženija."Prema poslednjem popisu iz 2002. godine, bilo je 146 napuštenih sela, 160 sela je imalo 10 stanovnika i 640 do 100 stanovnika. Ako znamo da u su ovim selima ostali uglavnom starije stanovništvo, proteklih godina se svakako broj stanovnika smanjio. Ovo ukazuje na to da sela odumiru", rekao je Gerasimovski.

Situacija je, prema njegovim rečima, još više zabrinjavajuća jer oni koji su napustili zemlju ne nameravaju da se vrate, iako ih institucije i dalje registruju kao građane Makedonije.

Prema nekim podacima, kaže je Gerasimovski, 50 odsto mladih je već otišlo po različitim osnovama, uglavnom iz ekonomskih razloga i društvenog napretka, a 50 odsto razmatra odlazak. On je pozvao državu da sprovede popis i vidi stvaran broj kako bi mogli da preduzmu mere koje će poboljšati situaciju.Prema podacima Svetske banke, od 2013. godine, iz Makedonije se preselio oko 600 hiljada ljudi.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track