EU ZAHTEVA REŠAVANJE KRIZE U MAKEDONIJI Han: Ivanov mora HITNO da preispita svoju odluku!
Foto: Sloboden Pečat

Poseta Skoplju

EU ZAHTEVA REŠAVANJE KRIZE U MAKEDONIJI Han: Ivanov mora HITNO da preispita svoju odluku!

Severna Makedonija -

Evropski komesar za prošrenje Johanes Han izjavio je povodom situacije u Makedoniji da su svi lideri u zemlji, uključujući i predsednika, moraju da poštuju ​​rezultate nedavnih izbora i da u demokratiji, svako mora da prihvati parlamentarnu većinu.

"Stoga pozivamo predsednika da hitno preispita svoju odluku. Nema vremena za gubljenje. Kašnjenja u zadnjih par meseci već su prouzrovala štetu ekonomiji zemlje. Stoga pozivamo na brzo formiranje nove vlade koja će biti posvećena sprovođenju otvorenih reformi", navodi se u saopštenju.

Han poziva na suzdržanost od bilo kakvih radnji i izjava koje bi mogle podstaći etničke napetosti ili narušiti dobrosusedske odnose. Ističe se da je negativna retorika protiv međunarodne zajednice i nevladinih organizacija kontraproduktivna i narušava međunarodni ugled zemlje.

"Duboko smo zabrinuti zbog napetosti i govora mržnje. Sloboda okupljanja i sloboda govora su temeljna prava u demokratskim društvima, ali oni nose odgovornosti. Negativna retorika usmerena na međunarodne organizacije i civilno društvo je potpuno kontraproduktivna. To narušava međunarodni ugled zemlje i verodostojnost onih koji ga koriste", navodi se.

(Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track