UBISTVO MLADIĆA NA JEZERU U MAKEDONIJI: Bivši režim žrtvovao decu?
Foto: Printscreen

Sumnjivo

UBISTVO MLADIĆA NA JEZERU U MAKEDONIJI: Bivši režim žrtvovao decu?

Severna Makedonija -

Zoran Zaev kaže da postoje indicije da je vlast htela da pokaže da su Makedonce ubili Albanci koji su kasnije osuđeni za zločin bez dokaza

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev sumnja da je režim Nikole Gruevskog umešan u slučaj ubistva četiri mladića i jednog ribolovca na Smiljkovskom jezeru.- Postoje razgovori koji pokazuju da za ljude koji su u zatvoru nema nikakvih dokaza da su uradili ono za šta su osuđeni. U razgovorima ne postoji dokaz ko je to uradio, ali postoji sumnja da je vlast umešana. U razgovorima postoje ozbiljne indicije da je vlast htela da pokaže da su Albanci ubili Makedonce - kazao je Zaev gostujući na Kurir TV u emisiji „Da se ne lažemo“.On je, upitan da li je moguće da vlast stoji iza toga, rekao da misli da „možda nije visoki establišment političke vlasti, ali njihovi predstavnici u vlasti su umešani u to“.- Nemam konkretne dokaze za ovo, ali mislim da su umešani na osnovu onoga što sam čuo - rekao je Zaev.

Kod Smiljkovskog jezera, aprila 2012. godine, tri dana pred Uskrs, ubijena su četiri mladića od 18 godina do 21 godine, kao i 45-godišnji ribar koji nije bio u njihovom društvu, već je došao na pecanje. Krivični sud u Skoplju osudio je 2014. šest Albanaca na doživotnu kaznu zatvora za krivično delo terorizam, kako su ubistva okvalifikovana.Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da je ovaj događaj do danas nerazjašnjen.- Mislim da je više nego jasno da je u pitanju jedna mučna i mutna kriminalno-bezbednosna priča, čiji konci vuku na razne strane i koja očigledno još nije do kraja razjašnjena. Nadam se da će do toga doći i zbog tih nevinih žrtava i zbog doprinosa smirivanju političkih i nacionalnih tenzija u prijateljskoj Makedoniji - kaže Vukadinović za Kurir.

Detalji obdukcijePUCALI IM S LEĐAU izveštaju sa obdukcije navedeno je da je na trojicu žrtava pucano s leđa, sa udaljenosti od oko metar i po, dok su dvojica imala i rane na stomaku, što navodi na zaključak da su gledali svoje ubice u oči. Moždano tkivo pecaroša pronađeno je na vetrobranskom staklu njegovog automobila. Posle zločina, makedonska policija je saopštila da su ubice pripadnici „radikalnog islama“, što je izazvalo talas demonstracija muslimana, prevashodno Albanaca.

B. B.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo sa Zoranom Zaevim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja