ZAEV: Nova makedonska vlada do srede!
Foto: Printscreen/ Youtube

Sobranje sutra zaseda

ZAEV: Nova makedonska vlada do srede!

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Mandatar za sastav nove vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da očekuje da će u sredu uveče biti proglašena nova vladu i rekao da će joj prvi korak biti ukidanje eksterne provere.

Zaev kaže da je pripremio oko 30 zakona iz raznih oblasti.

U novoj makedonskoj vladi koju je predložio lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ta stranka imaće 17 ministara, dok je koalicionim partnerima, albanskim strankama DUI i Alijansa za Albance, pripalo šest odnosno dva ministarska mesta.

Tri ključne pozicije Zaev je poverio najbližim saradnicima - Ministarstvo unutrašnjih poslova vodiće Oliver Spasovski koji je tu funkciju obavljao i u tehničkoj vladi, na čelu Ministarstva odbrane biće zamenica predsednika SDSM-a Radmila Šekerinska, a Mnistarstvo finasija vodiće Dragan Tevdovski, profesor ekonomije.

Šekerinska je u prethodnim vladama SDSM bila zadužena za evrointegracije, a sada joj, prema medijima, predostoji posao da Makedoniju uvede u NATO. Ministarstvo spoljnih poslova Zaev je poverio nestranačkom kandidatu diplomati Nikoli Dimitrovu za kojeg se poslednjih dana u medijima spekulisalo da ima podršku zapadnih zemalja.

Za prvog čoveka u Ministarstvu za saobraćaj i veze koje ima značajne ingerencije predložen je Goran Sugareski, šef poslaničke grupe SDSM u prethodnom sazivu Sobranja Makedonije. Stranka Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija će u novoj vladi Makedonije imati šest mesta. DUI je za vicepremijera za evrointegracije predložio portparola stranke Bujara Osmanija, inače lekara, a za vicepremijera za sprovođenje Ohridskog dogovra Hazbija Liku. Najmanja članica vladine koalicije, Alijansa za Albance, dobila je dva mesta u vladi Zorana Zaeva.

Za prvog čuveka makedonskog zdravstva predložen je generalni sekretar, neurolog Arben Tarivari, koji je blizak saradnik lidera stranke Zijadina Sele, a za ministra za loklanu samoupravu Suhejl Fazliu. SDSM je predložio i sedam kandidata za ministre bez portfelja kojima se, osim jednom za ekonomiju, za sada ne znaju zaduženja.

Zaev je izrazio uverenje da vlada koju je predložio ima kapacitet za četvorogodišnji mandat. Sednica Sobranja za izbor nove vlade zakazana je za utorak u 11.00. Prema Poslovniku Sobranja, rasprava o programu mandatara i predlogu sastava vlade može da traje najviše dva dana, odnosno krajnji rok za glasanje za vladu Zoran Zaeva je u sredu u ponoć.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track