OJADILI DRŽAVU ZA MILIONE EVRA: Afere TARIFA i TRAEKTORIJA pred Krivičnim sudom u Skoplju
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

USKORO SASLUŠANJA

OJADILI DRŽAVU ZA MILIONE EVRA: Afere TARIFA i TRAEKTORIJA pred Krivičnim sudom u Skoplju

Severna Makedonija -

Specijalno javno tužilaštvo podiglo je pred Krivičnim sudom u Skoplju optužnice protiv 11 osoba koje su u aferama "Tarifa" i "Traektorija" zloupotrebile vlast i enormno se obogatile.

Sudska saslušanja u ova dva slučaja biće naknadno zakazana.

U aferi "Tarifa" sedam osoba osumnjičeno je za zloupotrebu vlasti u tenderu za javnu nabavku softvera - ERP sistema za potrebe AD ELEM. Osumnjičeni za zanemarivanje dužnosti omogućili su pravnom licu - konzorcijumu - da kasnije dobije ugovor za drugu fazu pregovora u javnim nabavkama iako nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Vrednost zaključenog javne nabavke je 4.092.420 evra, a šteta je iznosila 456.560 evra.

U slučaju "Traetorija" optužena su četiri bivša visoka državna zvaničnika, osumnjičena da su u drugoj polovini 2012. i tokom 2013. godine zloupotrebili i prekoračili svoja ovlašćenja u procesu odabira kompanije za izgradnju deonica auto-puta Miladinovci-Štip i Kičevo-Ohrid. Specijalno tužilaštvo navodi da su tako oštetili državni budžet za najmanje 155.117.172 evra, koji su otušli u džep kompanije koja je izvela radove.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track