NOVA RUNDA PREGOVORA O IMENU MAKEDONIJE: Američki posrednik Nimic optimista
Foto: Plusinfo.mk

uskoro

NOVA RUNDA PREGOVORA O IMENU MAKEDONIJE: Američki posrednik Nimic optimista

Severna Makedonija -

Posrednik UN u pregovorima o imenu između Makedonije i Grčke, Metju Nimic, sastaje se danas u Briselu, posle trogodišnje pauze, s predstavnicima dveju zemalja, Vaskom Naumovskim i Ademantios Vasilakisom.

Sastanak, kako je saopšteno iz Nimicove kancelarija, deo je napora UN da pomogne obe strane da pronađu zajednički prihvatljivo rešenje za pitanje imena. Na razgovore u Briselu, Naumovski će pratiti diplomata iz makedonskog Ministratsva spoljnih poslova, a u istom formatu koji je dogovoren sa Nimicom, biće prisutan i grčki diplomata.

Predviđeno je da medijator danas ima odvojene sastanke sa predstavnicima dve zemlje, a ujutro, u zavisnosti od trajanja razgovora, će održati i zajednički sastanak. Zašto nema nikakvih zvaničnih nagoveštaja da li će Nimetz izaći sa novim idejama, predlozima ili predlogom, iako grčki mediji ne isključuju tu mogućnost. On je nedavnoj u izjavi za Nezavisnu balkansku novinsku agenciju - IBNA rekao da će dati novi predlog kada smatra da je najbolje vreme za to, ali se gleda dobra volja za rešenje na obe strane, a nadam se i da će se prevladati tzv. crvene linije postavljene od strane Atina i Skopje. Nova runda razgovora dolazi u periodu poboljšanog političkog ambijenta između Makedonije i Grčke, kao i optimističkih očekivanja iz Skoplja i Atine, ali i iz Vašingtona i Brisela za okončanje dugogodišnjeg spora.

Makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata je tvrdui da treba uraditi iskorak i da sada ima veće šansi nego ranije da se pronađe rešenje sa Grčkom. U intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA, Zaev je naglasio da treba pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane. Grčki premijer Aleksis Cipras, pak, očekuje pozitivna događanja u odnosu na pitanje sa Makedonijom u 2018. godini, ako, kako kaže, Skoplje odlučio da napravi pozitivne korake napred. Optimizam da će se spor konačno rešiti pokazali su i američki zamenik pomoćnik državnog sekretara Hojt Ji i evrokomesar Johanes Han. Poslednja formalna runda razgovora o medijaciji UN-a sa predstavnicima dve zemlje održana je u Njujorku u novembru 2014.

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track