VMRO-DPMNE NA PREKRETNICI: Biraju novog lidera ili marionetu Gruevskog?
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

posle OSTAVKE BIVŠEG PREMIJERA

VMRO-DPMNE NA PREKRETNICI: Biraju novog lidera ili marionetu Gruevskog?

Severna Makedonija -

Ko god da dođe na čelo VMRO-DPMNE, biće samo marioneta u rukama Gruevskog koji se očekuje neko vreme u senci da vodi stranku, upozoravaju stručnjaci.

Bivši premijer Nikola Gruevski je i bivši predsednik opozicione VMRO-DPMNE, jer je Centralni komitet partije juče prihvatio njegovu neopozivu ostavku i odlučio da sazove vanredni kongres da izabere novog lidera.

Kako saznajemo iz partijskih izvora, stotine prisutnih članova na sednici glasali za održavanje Kongresa i za smenu članstva, samo jedan je bio protiv, a deset je bilo uzdržano.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Kongres bi trebalo da se održi 22. i 23. decembra u Valandovu, a do sada su najozbiljniji kandidati da naslede Gruevskog Hristijan Mickoski, Nikola Poposki, Antonio Milošoski i Ilija Dimovski.

Neki politički analitičari kažu da ko god da sedne na rukovodeću fotelju, biće samo marioneta u rukama Gruevskog za kojeg veruju da će neko vreme da vodi stranku iz senke.

Drugi deo stručnjaka, međutim, ističe da mora da se izvrši "remont" unutar centralnog komiteta stranke, ali i da se izaberu novi delegati, ukoliko se želi da to bude potpuno legitiman izbor novog lidera stranke.

Kurir.rs/Sloboden Pečat

Foto: EPA/Georgi Licovski

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track