MAKEDONSKI MINISTAR: Ako ne rešimo problem sa imenom do aprila, sve će pasti u vodu
Foto: AP

NA POMOLU NOVO IME

MAKEDONSKI MINISTAR: Ako ne rešimo problem sa imenom do aprila, sve će pasti u vodu

Severna Makedonija -

Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je danas u Atini da treba brzo naći rešenje problema sa imenom i da ako se ono ne pronađe do aprila, sve će pasti u vodu.

On je dodao da će do kraja januara biti iznet konkretan predlog.

"Sada nije vreme da se razgovara o predlogu (imena za Makedoniju), ali na kraju meseca će biti konkretan predlog i tada ćemo zauzeti stav", rekao je on posle sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom.

Kako prenose mediji, za obe strane prihvatljiv naziv "Republika Nova Makedonija".

Kocijas je na jučerašnjoj sednici Vlade Grčke rekao da je za Atinu prihvatljivo složeno ime s geografskom odrednicom, za opštu upotrebu.

Osmani je danas na sastanku s Kocijasom rekao da "2018. predstavlja istorijsku šansu za prevazilaženje nerazumevanja oko upotrebe imena Makedonije" i da kao političari imaju obavezu da pokažu zrelost i da ne propuste tu šansu, saopštio je kabiner makedonskog vicepremijera.

"U Makedoniji postoji jasno izraženi optimizam za zatvaranje tog pitanja", rekao je Osmani i izrazio nadu da će, zajedno s pozitivnim signalima koji dolaze iz Grčke, to pitanje biti prevaziđeno.

Evropske integracije Makedonije i ulazak u NATO godinama blokira dvoipodecenijski spor koji Skoplje ima s Grčkom zbog ustavnog imena, koje je isto kao ime njene severne grčke pokrajine.

Kurir.rs/Beta/Plusinfo.mk Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track