ZAEV: Rešićemo spor sa Grčkom povoljno po obe strane i potvrdićemo novo ime na referendumu
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

OPTIMISTA

ZAEV: Rešićemo spor sa Grčkom povoljno po obe strane i potvrdićemo novo ime na referendumu

Severna Makedonija -

Premijer Zoran Zaev izrazio je danas optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rešenjem kojim će biti zadovoljne obe strane - Atina i Skoplje.

"Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rešenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu", rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO-u i da se nada da bi već ove godine ta zemlja mogla dobiti poziv da postane 30. članica Atlantskog saveza, preneli su makedonski mediji.

Mediji su ranije danas preneli da pet predloga za novo ime Makedonije ostaje u opticaju i nakon poslednjeg sastanka u Njujorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Metjua Nimeca.

Portal Tema na albanskom jeziku preneo je da je reč o imenima:Republika Nova Makedonija, Reublika Severna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimec je, naime, rekao posle jučerašnjeg sastanka u Njujorku da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja