JOHANES HAN: Sastanak Ciprasa i Zaeva u Davosu je dobra vest
Foto: Fonet/EU

iskreno

JOHANES HAN: Sastanak Ciprasa i Zaeva u Davosu je dobra vest

Severna Makedonija -

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da je sastanak premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu "veoma dobra vest".

"Pokazuje hrabrost, viziju i državništvo. Rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja biće dobro za te zemlje, region i Evropu", poručio je sinoć Han na svom nalogu na Tviteru.

Premijeri Grčke i Makedonije saopštili su juče da će započeti s primenom niza mera za izgradnju poverenja, a Zaev je obećao da će preimenovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i autoput.

Cipars i Zaev razgovarali su skoro tri sata na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, što je prvi sastanak lidera dve zemlje za više od sedam godina, primećuje AP.

Zaev je dodao da on i Cipras osećaju odgovornost da reše 25 godina dugi spor oko imena Makedonije, koji utiče na odnose dve zemlje, i naglasio da će to otvoriti put Makedoniji za članstvo u NATO i EU.

On je naglasio da će Makedonija i Grčka podići nivo pregovaračkog procesa za rešavanja spora oko imena Makedonije.

Kako je prenela MIA, u procesu će učestvovati ministri spoljnih poslova dve zemlje, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Cipras, s druge strane, očekuje će, nakon rešavanja dugogodišnjeg spora, njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO i EU.

Cipras je naglasio da postoji volja da se reši spor oko imena na "pragmatičan način" i uz osećaj odgovornosti, dodaje MIA.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track