VLADA MAKEDONIJE OSUDILA PROTESTE U SKOPLJU: Njihov cilj je da manipulišu i uznemiravaju građane
Foto: Sloboden pečat

neprimeren govor mržnje i pozivi na nasilje

VLADA MAKEDONIJE OSUDILA PROTESTE U SKOPLJU: Njihov cilj je da manipulišu i uznemiravaju građane

Severna Makedonija -

Makedonska vlada je danas osudila proteste u Skoplju protiv dogovora o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, ocenjujući da je njihov cilj "da manipulišu i uznemiravaju građane"

Vlada je, u saopštenju, osudila "nasilje, govor mržnje i pozive na nasilje" i istakla da će zaštititi bezbednost građana i institucija i da neće dozvoliti izolovanim grupama da sruše javni red nasiljem i širenjem atmosfere straha i nebezbednosti.

"Pozivamo na razum i konstruktivnoj atmosferi u debati i javnom informisanju, kako bi svaki građanin Makedonije mogao da izgradi svoj stav pre referenduma i da slobodno odluči o prosperitetnoj budućnosti, bez straha, zastrašivanja i pritiska. Pozivamo da ljude budu oprezni prema lažnim vestima i dezinformacijama koje se šire društvenim mrežama", saopštila je vlada.

Pozivi na nasilje završiće se, kako je saopštila vlada, ne samo moralnom već i krivičnom odgovornošću.

"Nemiri i nebezbednost je jedini cilj struktura koje stoje iza ovih događaja, koji ne koriste interesima građana. Mržnja i nasilje su štetni koncepti koje ne biraju građani, koji su izabrali ekonomski razvijenu zemlju, ravnopravnu u regionu, NATO i Evropskoj uniji", saopštava vlada.

Sedam policajaca povređeno je u nedelju uveče u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok je 25 demonstranata privedeno.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja