ZAEV KATEGORIČAN: Ako referendum ne uspe, DAJEM OSTAVKU!
Foto: Plusinfo.mk

direktno

ZAEV KATEGORIČAN: Ako referendum ne uspe, DAJEM OSTAVKU!

Severna Makedonija -

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je siguran da će referendum o dogovoru sa Grčkom uspeti, ali i da će podneti ostavku ako se to ne desi.

"Da, otići ću ako ne uspe referendum u Makedoniji, ali sam veoma siguran da će uspeti. Očekujem ogromnu podršku građana i ozbiljne procente podrške, 77 do 85 odsto, saglasno tome koliki su procenti građana koji su se izjasnili da su za EU i NATO", rekao je Zaev u intervjuu kablovskoj "Jedan TV".

Prema njegovim rečima, građani nemaju šta da biraju, jer Makedonija nema alternativu, već samo treba da potvrde da žele da njihova zemlja bude članica EU i NATO.

"Ubeđen sam da će građani doneti odluku za evopsku budućnost, za sebe i za druge generacije. Odluka je jednostavna, put za EU i NATO je jednosmeran", rekao je makedonski premijer.

Zaev je dodao da u vladajućoj koaliciji još nisu razmišljali o referendumskom pitanju, ali je istakao da će biti povezano sa odlukom o imenu i sa EU i NATO.

Makedonski premijer je rekao da svuda u svojoj okolini vidi podršku za dogovor sa Grčkom o uređavanju spora oko imena Makedonija i da se zna ko je za napredak zemlje ka EU I NATO, navodeći da je referendum potreban zato što se ne zna ko je protiv.

"Opoziciona VMRO DPMNE je za vreme ratifikacije Dogovora u Sobranju izašla iz palarmenta, a možda je i tamo neko za, uzdržan ili protiv, ali neće učestivovati. Treba da vidimo ko je protiv", rekao je Zaev.

On je istakao da ne može da prihvati kao argument optužbe opozicije i predsednika države Đorđa Ivanova da je Makedonija tim dogovorom izgubila identitet i jezik.

"Sve što je makedonsko i povezano sa jezikom, ne samo što postoji u dogovoru, već je priznato i prihvaćeno od Grčke, a ime smo precizirali u Severna Makedonija zato što je to i fakat", rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da je ubeđen da će gradjani na referendumu biti za budućnost Makedonije i dodao da to treba da podrži i opoziciona VMRO DPMNE.

"Možemo da se takmičimo u ekonomiji i reformama, ali za NATO i EU treba da stojimo zajedno do kraja, zato što ulaska u te organizacije nema bez rešavаnja problema oko imena", rekao je on.

Zaev je dodao da ga boli svaka pretnja i to što ga nazivaju izdajnikom zbog toga što radi na rešavanju problema Makedonije, kako bi postala napredna evropska zemlja.

"Sve što imam je u Makedoniji. Potičem iz biznis porodice, imam sve što mi treba i ne mogu me kupiti parama", rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track