Najnovije vesti

IVANOV ZVANIČNO ODBIO DA POTPIŠE SPORAZUM O NOVOM IMENU: Nije u skladu sa Ustavom Makedonije
Foto: Sloboden pečat

ŠTA SADA?

IVANOV ZVANIČNO ODBIO DA POTPIŠE SPORAZUM O NOVOM IMENU: Nije u skladu sa Ustavom Makedonije

Severna Makedonija

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

"Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva između strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine", naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Ivana, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

"Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije", naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

"Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o 'razlici nad nazivom države' a ne o 'razlikama'", kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

"U skladu sa članom 118 Ustava Republike Makedonije, međunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grčke.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...