FEDERIKA MOGERINI: Dogovor Atine i Skoplja primer za ceo region
Foto: EPA / Nake Batev

ISTORIJSKI TRENUTAK

FEDERIKA MOGERINI: Dogovor Atine i Skoplja primer za ceo region

Severna Makedonija -

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, kaže da je sporazum o imenu koje su postigli Skoplje i Atina omogućio davanje "zelenog svetla" za početak priprema pristupnih pregovora o članstvu Makedonije u EU, ali i dao primer regionu kako se naizgled nerešiva pitanja mogu rešavati.

"Potpisivanje tog istorijskog sporazuma učinio me je ponosnom što sam Evropljanka. To nije samo istorijski trenutak već i trenutak koji je pokazao kako hrabrost, vođstvo, odlučnost mogu da dovedu do rešavanja pitanja koja su izgledala nerešeiva ili teško rešiva na pozitivan način", poručila je Mogerini.

Ona je posle sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Makedonije danas u Briselu rekla da je Makedonija u godini za nama postala jedna od "najvećih uspešnih priča" našeg vremena.

foto: Reuters

"To je ujedno i primer za ceo region Zapadnog Balkana, a poznato je koliko je taj region važan za EU", poručila je Mogerini.

Makedonija će sledeće nedelje, tokom posete komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana Skoplju, zvanično započeti proces skrininga što je pripremna faza za otvaranje pristupnih pregovora.

U Briselu su naglasili da Makedonija u narednom periodu mora da nastavi sa reformom na prvom mestu vladavine prava u zemlji, ali i reformom javne administracije i obaveštajnih službi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track