U MAKEDONIJI VEČERAS SLAVLJE U 15 GRADOVA: Uz koncerte obeležavaju poziv za članstvo u NATO
Ilustracija, Foto: Reuters

koncerti širom zemlje

U MAKEDONIJI VEČERAS SLAVLJE U 15 GRADOVA: Uz koncerte obeležavaju poziv za članstvo u NATO

Severna Makedonija -

U 15 gradova širom Makedonije večeras će biti održani koncerti povodom dobijanja pozivnice za priključenje te zemje NATO-u, posle potpune primene sporazuma sa Grčkom o novom imenu, a nastupiće čak 40 muzičkih izvođača.

Sudeći prema pisanju makedonskih medija, te proslave će ostati u senci optužbi najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, koja vlast optužuje da organizuje slavlja i troši novac građana, a da zapravo ti pozivi nisu dobijeni.

Makedonija je dobila poziv da otpočne pregovore za članstvo u NATO, što će se, kako je zaključeno, dogoditi nakon što u potunosti bude sproveden sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. Prethodno je Skoplju obećano da će Makedonija dobiti datum za otvaranje pregovora o priklučenju Evropskoj uniji, takođe, nakon potpune primene sporazuma potpisanog sa Grčkom.

foto: Profimedia

Makedonska vlada poručuje da je vrreme sjajno za proslavu, a u objavljenom programu na objavljenom na sajtu vlade stoji: "Makedonija je pozvana da postane član NATO-a i dobiće datum za pregovore sa Evropskom unijom ... borimo se za sigurnu budućnost ... Dolazi vreme nade, pobede, ponosa ... Vreme sigurnosti i bezbednosti".

Među izvođačima su mnoga poznata imena, ali su se pojedinci na različite načine ogradili da zapravo i ne znaju u čemu učestvuju, te da je povod za slavlje u suprotnosti sa njihovim ličnim uverenjima.

foto: EPA

Mediji prenose da za sada, niko nije otkazao svoje učešće. Deo njih je najavio da će dobijeni novac uplatiti u humanitarne svrhe, dok je deo njih saopštio da oni rade za novac, a da ih politika ne zanima.

Vlada nije mogla da kaže koliko će koštati ovo slavlje, te da će račun položiti kada sve bude završeno.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track