ISPOVEST MAKEDONSKIH BORACA ISLAMSKE DRŽAVE: Pobegli kada su videli da pale ljude u kavezima
Foto: Sloboden pečat

razočarani

ISPOVEST MAKEDONSKIH BORACA ISLAMSKE DRŽAVE: Pobegli kada su videli da pale ljude u kavezima

Severna Makedonija -

Bivši borci Islamske države koji potiču iz Makedonije, govore o njihovom učešću u ekstremističkoj organizaciji. Jedan ima 30, a drgi 23 godine. Pre nego što su ih zarobili Kurdi, četiri godine su ratovali na strani islamista.

Intervji su dati sirijskim medijima u zatvoru. Kažu da su bili inspirisani džihadom, a ne novcem , i da su na put krenuli poznatom maršutom Skopje-Istanbul-Gaziantep - Džharablus, grad koji je prva stanica na sirijskoj frontu.

"Ja sam iz Makedonije. Otišao sam u Siriju u oktobru 2013. Prvo sam bio u gradu Til Rifat. Tu sam imao 20-dnevni trening, koji je uključivao vojne vežbe i lekcije iz vere. Borio sam se protiv snaga kurdske milicije i Slobodne sirijske vojske. U Siriji sam se oženio i dobio dvoje dece", kaže bivši član ID iz Makedonije.

"Upoznao sam se sa aktivnostima ID na Internetu. Tada sam počeo da to širim među mladim ljudima u Makedoniji, jer sam verovao da se borimo u ime islama. Pomagao sam mnogim da dođu u Siriju. Posle nekoliko meseci obuke, postao sam odgovoran za islamsku miliciju u Džarabusu", kaže drugi bivši pripadnik ID iz Makedonije

Prema podacima stanice Kanal 5, ovo dvoje su verovatno među sedam zatvorenika, koji su pre dva dana su dovedeni u zemlju zbog sumnje da su učestvali na stranim ratištima.

Njihov identitet i starost, koje je objavila agencija ANHA, potpuno se poklapaju sa inicijalima koje je objavio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Ja kažem svim pristalicama ID u Evropi da se drže dalje od islamske države. ID je lažni islamski pokret. Video sam strašne scene masakra na ulicama i ljude koje pale u kavezima. Kada sam to video, pobegao sam i predao sirijskim demokratskim snagama, kaže jedan od pokajnika.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track