MICKOSKI KAO SULTAN: Novi statut VMRO-DPMNE uvodi gore mere nego što je bilo u vreme Gruevskog
Foto: Sloboden pečat

za sada samo predlog

MICKOSKI KAO SULTAN: Novi statut VMRO-DPMNE uvodi gore mere nego što je bilo u vreme Gruevskog

Severna Makedonija -

Novi nacrt statuta VMRO-DPMNE, neće doprineti demokratizaciji već legalizuje centralizacuju partije, pa stanje postaje gore nego što je bilo u vreme Nikole Gruevskog, tvrdi partijski funkcioner.

Među spornim odredbama statuta koji je dostavljen opštinskim odborioma je i ona u članu 2. koja glasi da je "VMRO-DPMNE hrišćanska partija demikratske orijentacije, koja se bazira na konzervativnom shvatanju čoveka i daje moralna osnova za odgovornu politiku".

Novi statut zabranjuje članovima stranke da izraze stavove suprotne navedenoj politici stranke preko medija, a ne smeju da komnetarišu ni odluke organa stranke.

Svaki kandidat za gradnačelnika ili odbornika mora da da "izjavu o bezuslovnoj ostavci u slučaju izbacivanja ili izbacivanja iz stranke, pridruživanja drugoj stranci, pridruživanja drugoj parlamentarnoj ili savetodavnoj grupi ili samostalnom radu".

Ako prođe novi nacrt statuta to će biti loše jer će se stranka dodatno centralizovati u rukama visokih zvaničnika, kaže profesor Jove Kekenovski koji je takođe jedan od osnivača stranke.

"Sa novim statutom, partija je trebalo da se otvori ka članstvu, prema bazi, a ne da se zatvara još više", kaže Kekenoski.

On je odlučan da je neprihvatljivo da je zabranjeno stvaranje frakcija.

"Konzervativna ideologija je vrsta nazadne ideologije koja u praksi nije realizovana. Sve evropske uspjšne stranke neguju liberalno- konzervativnu ideologiju", objašnjava profesor Kekenovski.

Sa novim statutom stranke, centralizacija VMRO-DPMNE praktično je legalizovana. Sada će stanje biti gore od vremena Nikole Gruevskog, rekao je Đulistana Markovska, jedan od reformatora u stranci.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track