Najnovije vesti

IZMENA USTAVA U SOBRANJU: Makedonski poslanici danas o promeni imena
Foto: Sloboden pečat

POČETAK RASPRAVE

IZMENA USTAVA U SOBRANJU: Makedonski poslanici danas o promeni imena

Severna Makedonija

Poslanici Sobranja danas treba da se izjasne o početku rasprave o predlogu za izmene Ustava kojima se predviđa promena imena u Republika Severna Makedonija.

lada predlaže da se pridev "severna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Severna Makedonija".

 

Predložene su izmene u uvodnom delu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmene dva člana Ustava, rekao je portparol Vlade Mile Bošnjakovski.

 

Vlada je, dodao je, predložila i izmene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992.

"Novi predlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susednih država", pojasnio je Bošnjakovski.

 

Vlada predlaže, naveo je, i izmenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe menjan 1992, a u skladu s tim amandmanom "Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne mešajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga".

 

Kurir.rs/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...