DIMITROV OPLEO PO GRUEVSKOM: Teško je poverovati da autoritarni vladar spas od pravde traži u EU
Foto: EPA

pobegao u mađarsku

DIMITROV OPLEO PO GRUEVSKOM: Teško je poverovati da autoritarni vladar spas od pravde traži u EU

Severna Makedonija -

Makedonski ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, odbacio je danas tvrdnje odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog da mu je u Makedoniji bio ugrožen život.

"Ne treba zaboraviti da je kao bivši premijer koristio obezbeđenje sastavljeno od policajaca koje je sam izabrao, što čini potpuno lažnim navode da mu je bila ugrožena lična bezbednost", naveo je šef makedonske diplomatije.

Dimitrov je istakao da ne može uopšte da "proguta pomisao" da će "autoritarni vladar, a sada osuđenik, koji je uspeo da Makedoniju pretvori u zarobljenu državu, što je istaknuto u izveštaju Evropske komisije za 2016, spas od ruke pravde tražiti u zemlji članici EU" - Mađarskoj.

foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

"Svi mi ovde, ali isto tako i u Evropi, čuli smo telefonske razgovore koji su objavljeni 2015. godine, koji daju indicije o ogromnoj zloupotrebi funkcija, izbornoj prevari i korupciji tokom desetogodišnje vladavine Gruevskog", napisao je Nikola Dimitrov.

Bivši makedonski premijer kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track