MAKEDONIJA URUČILA PROTESNU NOTU MAĐARSKOJ: Nadamo se da ćete ODMAH odbiti Gruevskom azil i predati ga Makedoniji!
Foto: Profimedia

slučaj bekstva bivšeg premijera

MAKEDONIJA URUČILA PROTESNU NOTU MAĐARSKOJ: Nadamo se da ćete ODMAH odbiti Gruevskom azil i predati ga Makedoniji!

Severna Makedonija -

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Mađarske u Skoplju Laslu Duksu povodom bekstva iz bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

Duks je pozvan u ministarstvo radi uručivanja protestne Mađarskoj povodom poslednjih informacija povezanih s bekstvom Gruevskog i njegovog zahteva za azil u Mađarskoj, saopštilo je makedonsko ministarstvo.

Posle bekstva Gruevskog, osuđenog na dve godine zatvora, u medijima su se pojavile informacije da je on iz Makedonije stigao u Mađarsku uz pomoć mađarskih diplomatskih predstavništava u Albaniji i Crnoj Gori.

foto: EPA / Georgi Licovski

Državni sekretar u makdonskom ministarstvu Viktor Dimovski je u razgovoru s Duksom izrazio nadu da će Mađarska "odmah i bez odlaganja odbaciti zahtev osuđenika i begunca od pravde Nikole Gruevskog za azilantski status i predati ga Makedoniji zbog izdržavanja zakonske kazne i nastavka ostalih sudskih postupaka".

Skoplje se nada da će Mađarska postupiti u duhu dobrih bilateranih odnosa i evropskih vrednosti, povezanih s principima vladavine prava, rekao je Dimovski.

Gruevski je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk, Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track