Najnovije vesti

BUGARSKI MINISTAR OSPORIO MAKEDONSKI JEZIK Skoplje odgovara: Ne razgovaramo na taj način, gradimo dobrosusedske odnose
Foto: Sloboden pečat

MIP

BUGARSKI MINISTAR OSPORIO MAKEDONSKI JEZIK Skoplje odgovara: Ne razgovaramo na taj način, gradimo dobrosusedske odnose

Severna Makedonija

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je danas izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umesto prijateljstva.

Kako prenosi MIA, Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

"Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda", kaže se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.

Karakačanov je u subotu na Fejsbuku kritikovao izjavu premijera Makedonije Zorana Zaeva u Sobranju da Sporazum iz Prespe s Grčkom o imenu zemlje potvrđuje postojanje makedonskog jezika i da to niko ne može da dovodi u pitanje.

Karakačanov je naveo da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da se kao takav ne može smatrati na celoj teritoriji Severne Makedonije.

"Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske", kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu "Zaev sutra može da zahteva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijelni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija".

"Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU", upozorio je Karakačanov Zaeva.

Kurir.rs/Tanjug/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...