NIMIC UPOZORAVA: Propast Prespanskog sporazuma može imati ozbiljne i opasne posledice!
Foto: Sloboden pečat

ZA NOVI DOGOVOR BILE BI POTREBNE GODINE

NIMIC UPOZORAVA: Propast Prespanskog sporazuma može imati ozbiljne i opasne posledice!

Severna Makedonija -

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Metju Nimic, upozorio je da bi propast Prespanskog sporazuma imala opasne posledice po obe strane, kao i da bi za postizanje novog dogovora bile potrebne godine.

"Ukoliko Prespanski sporazum ne stupi na snagu, posledice neuspeha će biti duboke i obe strane bi se mogle predomisliti u vezi mnogih stvari oko kojih su se dogovorile. Mogu da predvidim više scenarija, od kojih su neki veoma opasni", rekao je Nimic, koji je dvadesetak godina posredovao u pregovorima Skoplja i Atine.

Nimic je rekao i da bi za novi sporazum Atine i Skoplja oko imena Makedonije bile potrebne godine, pošto bi se na pregovaračkom stolu, ponovo, našli svi oni problemi oko kojih su se dve strane već dogovorile, kao i da bi se novi pregovori vodili u potpuno drugačijim političkim okolnostima.

On je podsetio da je Prespanski sporazum rezultat napora koji su trajali četvrt veka, odnosno od potpisivanja Privremenog sporazuma dve strane u jesen 1995. godine.

Skoplje i Atina su se dogovorili da Makedonija ubuduće nosi naziv "Republika Severna Makedonija", što su ratifikovali poslanici makedonskog Sobranja, dok bi u grčkom parlamentu trabalo da bude ratifikovano do kraja nedelje.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track