SEVERNA MAKEDONIJA SE SEĆA BORISA TRAJKOVSKOG: Predsednik države poginuo pre 15 godina u avionskoj nesreći čiji uzrok je još uvek nedovoljno utvrđen
Foto: Plusinfo.mk

tragedija

SEVERNA MAKEDONIJA SE SEĆA BORISA TRAJKOVSKOG: Predsednik države poginuo pre 15 godina u avionskoj nesreći čiji uzrok je još uvek nedovoljno utvrđen

Severna Makedonija -

U Makedoniji se danas obeležava 15 godina od smrti bivšeg predsednika Borisa Trajkovskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći u blizini Rotimlja kod Mostara.

U Skoplju, u Aleji velikana na gradskom groblju u Butelu, cveće na grob Trajkovskog položiće članovi porodice predsednika, nekoliko delegacija i građani.

U avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine, predsednik Trajkovski i delegacija od osam članova otputovali su na Međunarodnu konferenciju u Mostaru.

Nesreća koja se dogodila na području Matića Brda kod sela Huskovići kod Mostara, o razlozima pada aviona teorije su se kretale od avionske nesreće do "terorizma", a od tada su sprovedene i završene dve istrage. Dva izveštaja, u dve komisije koje su vodili Salko Begić i Omer Kulić, i u kojima su učestvovali makedonski stručnjaci.

Međutim, u oba izveštaja, koja se razlikuju, kao razlog za pad aviona, navode se greške pilota i drugih indirektnih sistemskih grešaka.

Na zahtev makedonske države, uz podršku poslanika Andreasa Grossa, nakon prikupljanja dodatnih dokaza od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, u januaru 2013. godine otvorena je nova istraga koju je predvodio Kulić.

Prvi izveštaj kao direktan uzrok pada navodi "proceduralne greške u prilazu, po visini i mestu, na aerodromu Mostar, na kontrolisanom letu". Drugi takođe navodi sistemske ranjivosti, a takođe je objavljujen i transkript iz crne kutije, tj.

Čitav razgovor između pilota i razgovora sa kontrolom leta.

Sedam akcija tokom leta od strane pilota i pet sistemskih grešaka nadležnih institucija u Makedoniji i Bosni i Hercegovini su razlozi za rušenje "kralja", navodi se u novom

Kurir.rs/Plusinfo.mk

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track