Najnovije vesti

OŠTRE MERE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Nevakcinisana deca neće moći u osnovnu školu
Foto: Shutterstock

preventiva

OŠTRE MERE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Nevakcinisana deca neće moći u osnovnu školu

Severna Makedonija

U osnovne škole u Severnoj Makedoniji neće biti upisivani prvaci koji nisu vakcinisani, potvrdio je danas portparol vlade u Skoplju Mile Bošnjakovski.

Bošnjakovski je rekao da se neće odstupati od mera koje su donete sa proglašenjem epidemije malih boginja u celoj državi i da u narednu školsku godinu neće biti upisani prvaci za koje nije dostavljen karton za vakcine.

"Vakcinacija je obavezna, u prvi razred neće moći da se upišu deca koja nisu vakcinisana. Zakon za osnovno obrazovanje, član 46, stav 2, je jasan", rekao je on na konferenciji za novinare.

Bošnjakovski je rekao da se terenska vakcinacija u školama sprovodi planiranom dinamikom i istakao da mora da se podigne stepen imunizacije da bi se sprečila epidemija malih boginja.

U Severnoj Makedoniji, prema poslednjim objavljenim podacima, od 20. do 25. aprila prijavljeno je 95 novih slučajeva malih boginja, dok je ukupno od početka epidemije u decembru prošle godine registrovano 1.175 obolelih.

"Stopa obolelih od malih boginja je 56,8 na 100.000 žitelja, što je najveći broj registrovanih slučajeva u poslednjih 10 godina", navodi državni Institut za javno zdravlje.

Od početka epidemije do 25. aprila je MMR vakcine primilo ukupno 21.168 dece starosti do 14 godina.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...