BUGARSKA MINISTARKA: Goce Delčev treba da nas spaja! On je i makedonska i bugarska istorijska ličnost!
Foto: Profimedia

spor oko revolucionara

BUGARSKA MINISTARKA: Goce Delčev treba da nas spaja! On je i makedonska i bugarska istorijska ličnost!

Severna Makedonija -

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva rekla je da je ideolog i osnivač VMRO Goce Delčev zajednička istorijska ličnost za Bugarsku i Severnu Makedoniju.

"Goce Delčev bi trebalo da nas ujedinjuje, a ne da nas razdvaja", izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova u intervjuu za BTA, ističući da ne vidi zašto se obe zemlje toliko raspravljaju o Delčevu.

Zaharijeva je kazala da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, naglašavajući da je tako navedeno i u Sporazumu o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji između obe zemlje.

"Goce Delčev je zajednički, imamo zajedničku istoriju. To što mi zahtevamo je istina. Goce Delčev je Bugarin, istaknuti revolucionar, jedan od najvažnijih figura i za njih, koji se borio za autonomiju Makedoniju", objašnjava bugarska ministarka.

Komentarišući odnose sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, kaže da su dobri, ali da treba još dosta da se uradi na putu ka zajedničkom poverenju.

Tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije zbog proslava u vezi sa Delčevim i njegovim delom u poslednjih nekoliko nedelja su dostigle vrhunac.

Bugarski zvaničnici čak su zapretili da će blokirati put evropskih integracija Severne Makedonije ukoliko makedonski vlasti ne prihvate činjenicu da je Delčev bio etnički Bugarin.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track